Gemeente Rotterdam



Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

15 april 2008

Tariq Ramadan presenteert 'Educatie: de eerste pijler'

Voorafgaand aan het debat 'De segregatiekloof' van het RRKC en het NRC presenteert Prof. Tariq Ramadan op donderdag 17 april as. zijn publicatie 'Educatie: de eerste pijler'. Hij overhandigt het eerste exemplaar aan Wethouder Kaya van Participatie & Cultuur. U bent van harte welkom bij deze presentatie in Cinerama, Westblaak 18, van 19.00 uur tot 19.30 uur.

'Educatie: de eerste pijler' is de eerste publicatie van het project: Burgerschap, identiteit en je thuis voelen. Prof. Ramadan heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met diverse groepen Rotterdammers over het thema opvoeding en onderwijs. Zijn publicatie is de weerslag van zijn ervaringen en aanbevelingen over dit thema. Het centrale gespreksonderwerp tijdens de ontmoetingen was: hoe onderwijs en opvoeding bijdragen aan burgerschapsvorming (oftewel aan het creëren van het gemeenschappelijk perspectief, verbondenheid en het gevoel erbij te horen).

Aanbevelingen

In zijn publicatie pleit Tariq Ramadan voor een post-integrale benadering en doet hij een aantal aanbevelingen. Waaronder: aanpassen van het curriculum geschiedenisonderwijs zodat iedereen zich onderdeel van die geschiedenis kan voelen, meer diversiteit in het onderwijzend personeel, meer aandacht voor vaders en meer aandacht voor de positieve bijdrage van religies.

Wisselleerstoel en project Burgerschap, identiteit en je thuis voelen

De opdracht die Prof. Dr. Tariq Ramadan (theoloog en filosoof) van het stadsbestuur heeft meegekregen is om een praktische invulling te geven aan burgerschap als bindende factor voor alle Rotterdammers. Dit doet hij door het bekleden van de wisselstoel Identiteit en Burgerschap aan de Erasmus Universiteit en het sociaal project Burgerschap, identiteit en je thuis voelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat ook wetenschappelijke inzichten benut kunnen worden voor het stimuleren van stadsburgerschap in de praktijk.

Grootbrengen XL en De stad als laboratorium

Voorafgaand aan de presentatie organiseert Kosmopolis vanaf 17.45 uur eveneens in Cinerama Grootbrengen XL. een terugblik op een brede discussie in de afgelopen maanden over opvoeden. Tariq Ramadan verzorgt de inleiding. Voor meer informatie: www.kosmopolisrotterdam.nl.

Vanaf 20.00 uur volgt een van de drie stadsdebatten uit de reeks 'De stad als laboratorium: de segregatiekloof.' Bert van Meggelen interviewt Tariq Ramadan en Ad Verbrugge. Voor meer informatie: www.rrkc.nl

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam