Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Nieuwe natuur is misdaad tegen de menselijkheid

Nieuwe natuur is een misdaad tegen de menselijkheid, dit stelt NAJK in reactie op uitspraken van Jean Ziegler, onafhankelijk expert van de Verenigde Naties over het recht op voedsel.

De heer Ziegler bepleit dat het een misdaad tegen de menselijkheid is om agrarisch productieve bodem te veranderen in bodem die wordt opgestookt in biobrandstof.
Volgens NAJK is het omzetten van agrarisch productieve bodem in nieuwe natuur, waarvoor plannen op stapel staan in verschillende delen van Nederland, een nog grotere misdaad tegen de menselijkheid.

Nu het tekort aan voedsel steeds nijpender wordt en voedselprijzen stijgen, moet een moment van bezinning plaatsvinden als het gaat om de plannen voor het creëren van nieuwe natuur, vindt NAJK. De wereldbevolking zal de komende jaren verder groeien en daarmee de vraag naar voedsel. Goede landbouwgrond is van groot belang om in deze stijgende vraag naar voedsel te voorzien en daar moeten we dus zorgvuldig mee omspringen. Het onbruikbaar maken van hoogwaardig productieve landbouwgrond is ongepast ten aanzien van de centrale functie van voedsel voor mens en dier.
Tevens moet Nederland haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om internationale uitstraling. Als land van waaruit veel kennis geëxporteerd wordt over landbouw moet je andere landen, zoals ontwikkelingslanden, laten zien dat het van het grootste belang is zorgvuldig om te springen met landbouwgrond, omdat het de basis is van de voedselvoorziening.

* Datum: 15 april 2008