VSNU

Persbericht: 'Inspectie positief over kwaliteitsbeleid eerstegraads lerarenopleidingen'

Universitaire lerarenopleidingen zetten in op toename universitair geschoolde docenten
15 April 2008

De Universitaire Lerarenopleidingen (ULO's) hebben sinds 2005 met succes flink aan de kwaliteit van hun opleidingen gewerkt. Dit oordeelt de Inspectie voor het Onderwijs in de vandaag gepubliceerde "Monitor Beleidsagenda Lerarenopleidingen." Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW) ondersteunt deze conclusie. Voorzitter Sijbolt Noorda van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is tevreden met het oordeel: "Over de kwaliteit van de leraren die wij afleveren, bestaat geen twijfel. De volgende stap is om de komende jaren meer academisch gevormde docenten voor de klas te krijgen."

Beleidsagenda geslaagd
In 2005 hebben de VSNU en de HBO-Raad met toenmalig minister Van der Hoeven van OCW de beleidsagenda lerarenopleidingen opgesteld. De agenda bestaat uit een reeks maatregelen om de kwaliteit van die opleidingen te verhogen. De Inspectie is positief over de maatregelen die de ULO's de afgelopen jaren hebben doorgevoerd. De toetsing, examinering en de interne kwaliteitszorg zijn verbeterd. De ULO's werken meer met zogenaamde Elders Verworven Competenties (EVC's) en er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het vakinhoudelijke eindniveau dat studenten hebben aan het einde van hun lerarenopleiding. De Inspectie constateert dat de verbetermaatregelen snel en gemakkelijk hun weg naar de onderwijspraktijk hebben gevonden en roemt de goede samenwerking tussen de ULO's.

Meer universitair geschoolde leraren De universiteiten investeren de komende jaren in het opleiden van meer academisch opgeleide docenten, ook in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De ULO's zullen samen met scholen zoeken naar arrangementen om jonge docenten voor het beroep te behouden en ze daarin verder te laten groeien. Ook ontwikkelen de ULO's diverse meer flexibele opleidingstrajecten om het aantal eerstegraads bevoegde docenten te verhogen.