Ingezonden persbericht



Solo-expositie 'Art in Bloom' van fotografe Elizabeth Kleinveld in Leiden: "Zonder de ramp Katrina was deze fotoserie nooit ontstaan"

Leiden, april 2008 ­ Kleurrijk en 'joie the vivre': het zijn twee termen die altijd hebben gepast bij haar geboortestad New Orleans. Ruim twee jaar na de catastrofale gevolgen van de orkaan Katrina vond kunstenares en fotografe Elizabeth Kleinveld haar hometown terug door het maken van de adembenemende fotoserie Bloemen, die van 1 juni tot 30 juni wordt geëxposeerd in de Expansionist Art Empire Gallery in Leiden. Een kleurrijke collectie met een bijzondere voorgeschiedenis.

Snapshots
Elizabeth Kleinveld komt oorspronkelijk uit New Orleans. Jaren geleden bracht de liefde haar naar Nederland, maar ze onderhoudt nog altijd nauwe banden met de swingende stad in Louisiana, waar ze bovendien nog steeds een huis heeft. Op zaterdag 27 augustus 2005 was ze op familiebezoek in New Orleans, om aan het eind van die dag de orkaan Katrina te ontvluchten. Twee maanden later keerde ze terug om haar familie te helpen. Wat ze toen aantrof, verbijsterde haar zó erg, dat ze er letterlijk geen woorden voor kon vinden. "Ik kocht de eerste de beste digitale camera die ik kon vinden - een heel simpel ding. Vervolgens begon ik snapshots te maken van wat ik zag. Ik móest dat doen; het was mijn manier om te begrijpen en vast te leggen wat er met mijn stad was gebeurd", vertelt ze hierover.

Nasleep van de ramp
Hoewel Elizabeth geen enkele fototechnische ervaring had, hadden haar beelden niet treffender kunnen zijn. Ze lieten niet alleen de verwoesting van de stad zien, maar ook de ineenstorting van de samenleving, omdat hulp van de overheid zolang uitbleef. Terug in Nederland liet ze de foto's aan iedereen in haar omgeving zien; men móest weten wat er was gebeurd en vooral wat er niet gebeurde: een wederopbouw van de stad. Het eerste jaar na de storm keerde Elizabeth zes keer terug naar haar geboorteplaats en elke keer documenteerde ze met haar camera diverse aspecten van de nasleep van de ramp. Haar werk werd geëxposeerd in de Expansionist Art Empire Gallery in Leiden, in het New Orleans Museum of Art en zelfs in de United States Senate. Nog steeds wordt de fotoserie op verschillende plekken tentoongesteld.

Solo-expositie vol vrolijkheid
Ondertussen raakte Kleinveld steeds meer gedesillusioneerd door het uitblijven van nationale hulp voor de heropbouw van een van Amerika's grootste steden. "Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar gedeprimeerd op de bank liggen", vertelt de kunstenares. "Totdat ik het werk zag van de Nederlandse fotografe Margriet Smulders. Haar foto's inspireerde mij tot het maken van een nieuwe serie, waarin juist vrolijkheid en 'joie de vivre' de boventoon voeren: twee eigenschappen die zó passen bij het New Orleans van vóór de ramp." Sinds Katrina heeft Elizabeth zich behoorlijk ontwikkeld op het gebied van fotografie en dat is duidelijk te merken aan de schitterende serie Bloemen die zij heeft gemaakt. Een kleurrijke serie waar reflectie en beweging een belangrijke rol spelen. "What you see is not always what you get", aldus Elizabeth. Een schitterende, vrolijke en kleurrijke fotoserie, die nooit ontstaan was zonder Katrina. Vanaf 1 juni zal de serie Bloemen onder de naam Art in Bloom als solo-expositie worden getoond in de Expansionist Art Empire Gallery in Leiden (Nieuwe Rijn 94, geopend donderdag, vrijdag en zaterdag 14:00-17:00 uur, en op afspraak.) Zie voor meer informatie www.elizabethkleinveld.com en www.expansionistartempire.com.