Ingezonden persbericht


Persbericht

'Psychotherapeuten al drie maanden geen inkomsten'

Opnieuw raken veel vrijgevestigde psychotherapeuten in financiële problemen door de onzorgvuldige invoering van het DBC-systeem in de GGZ per 1 januari 2008. Veel vrijgevestigde klinisch psychologen en psychotherapeuten hebben al meer dan 3 maanden geen inkomsten gekregen en daardoor dreigen faillissementen en beslagleggingen. Voorzitter Dick Bouman van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen& Psychotherapeuten (NVVP): 'De ontstane situatie is volstrekt onacceptabel. De problemen zijn ontstaan door het achteraf declareren in het DBC-systeem, onvoldoende werkende softwarepakketten, zorgverzekeraars die hun automatisering en informatievoorziening niet op orde hebben, onwerkbare regelingen m.b.t. voorschotten en rentevergoeding, onwerkbare regeling m.b.t. de eigen bijdrage psychotherapie en de opstelling van de belastingdienst die geen uitstel van betaling verleent van voorlopige aanslagen. Door al deze problemen ziet het er naar uit dat er opnieuw vrijgevestigde praktijken noodgedwongen zullen moeten sluiten. Een herhaalde kaalslag moet voorkomen worden.'

De NVVP heeft minister Klink meerdere malen geïnformeerd over de ontstane knelpunten en meegedacht in oplossingen. Echter, de minister onderschat de uitwerking van de onwerkbare regelgeving en heeft tot nu toe geen oplossingen gecreëerd. De NVVP en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) concluderen dan ook dat de minister onvoldoende rekening houdt met de belangen en de financiële kwetsbaarheid van vrijgevestigde praktijken in de GGZ.

Oplossingen die de NVVP en het NIP voorstellen:
o financiële tegemoetkoming per direct in de kosten van ¤ 28.200,- die een gemiddelde praktijkhouder in 2006 en 2007 heeft moeten maken om aan het nieuwe stelsel te kunnen deelnemen; o het instellen van een noodfonds waarop beroepsbeoefenaren een beroep kunnen doen bij dreigend faillissement of beslaglegging; o beschikbaar stellen van de mogelijkheid een renteloos voorschot te ontvangen tot het moment dat facturatiesystemen in het nieuwe stelsel werken; o de opdracht aan de belastingdienst om klinisch psychologen en psychotherapeuten voorlopig uitstel te verlenen van de betaling van voorlopige aanslagen 2008; o regelgeving aanpassen waardoor zorgaanbieders recht hebben op rentevergoeding over de behandelingen die zij in het nieuwe systeem eerst zelf volledig moeten financieren alvorens (achteraf) een rekening kan worden ingediend; o het verhogen van de druk vanuit het ministerie op softwareleveranciers en zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat systemen die op 1 januari 2008 hadden moeten werken dat nu zo spoedig mogelijk gaan doen.

De bovengenoemde knelpunten en oplossingen heeft de NVVP vandaag beschreven in een brief aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris De Jager van Financiën.

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg stijgt met 8% per jaar. Vrijgevestigde psychotherapeuten behandelen per jaar ongeveer 55.000 cliënten. Door de sluiting van circa 300 vrijgevestigde praktijken eind vorig jaar - o.a. wegens financiële problemen door investeringen - zal de druk op de wachtlijsten bij andere vrijgevestigde psychotherapeuten en GGZ-instellingen toenemen.