Citrix Systems introduceert XenDesktop tijdens Citrix Synergy 2008

Persbericht

Citrix Systems introduceert XenDesktop tijdens Citrix Synergy 2008 ~ nieuwe desktopvirtualisatie-oplossing biedt ongeëvenaarde gebruikerservaring, lagere TCO en vereenvoudigd desktopbeheer ~

Vianen, 15 april 2008 - Citrix Systems, Inc. (Nasdaq:CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure, heeft tijdens Solutions Seminar 2008 een korte vooruitblik gegeven op de lang verwachte Citrix XenDesktop®-productlijn. Citrix XenDesktop wordt officieel geïntroduceerd tijdens Citrix Synergy 2008 op 20 mei 2008 (www.citrixsynergy.com).

XenDesktop is een nieuwe grensverleggende oplossing voor het beschikbaar stellen van desktops aan eindgebruikers, waarmee organisaties Windows-desktops virtualiseren in het datacenter. Deze worden vervolgens op aanvraag beschikbaar gesteld aan kantoormedewerkers op iedere willekeurige locatie. XenDesktop wordt in samenwerking met Microsoft op de markt gebracht (zie gerelateerde aankondiging 'Microsoft en Citrix breiden samenwerking uit met virtualisatie-oplossingen van desktop tot datacenter'). Anders dan bij de eerste generatie virtual desktop infrastructure (VDI)-technologie is Citrix XenDesktop een uitgebreid end-to-end desktop delivery-systeem. De oplossing biedt een ongeëvenaarde gebruikerservaring, vereenvoudigt het desktopbeheer drastisch, en verlaagt de kosten van traditioneel desktop-computergebruik met maximaal 40 procent .

Het inzetten en beheren van traditionele desktops op duizenden PC's in een typische bedrijfsomgeving is één van de meest tijdrovende en dure activiteiten die worden ondersteund door de IT-afdeling. Volgens schattingen in de markt kost het beheer van een standaard eindgebruikers-desktop ruim 5.000 dollar per werknemer per jaar. Deze investering ligt wereldwijd bij vele bedrijven onder druk, maar zelfs ondanks deze exorbitant hoge investeringskosten blijft het aantal applicatieconflicten en -corrupties toenemen. Hierdoor worden de prestaties minder, waardoor productiviteit van de werknemer en het beveiligingsniveau daalt en het risico op gegevensverlies toeneemt.

Verplaatsen van het probleem is geen oplossing
Desktopvirtualisatie, als technologie, is een belangrijke eerste stap in de oplossing van dit probleem door desktops te centraliseren en te hosten op een virtual machine infrastructure in het datacenter. Vervolgens worden de desktops via het netwerk bij de eindgebruiker gebracht door middel van een virtual delivery protocol. De centralisatie maakt het vele malen eenvoudiger om gebruikersgegevens te beveiligen en om de toegang tot desktops voor duizenden gebruikers binnen het bedrijf te beheren.

Het verplaatsen van desktop van een eindpunt naar het datacenter lost de meest fundamentele uitdagingen als image provisioning en update management echter niet op. Virtual desktopoplossingen van de eerste generatie zorgen in veel gevallen zelfs voor een verslechtering van de situatie. In plaats van een steeds groter wordend PC-probleem, krijgt de IT-afdeling te maken met een ongecontroleerde uitbreiding van virtual desktop images in het datacenter. Dit kan de behoefte aan storage in het datacenter enorm verhogen en heeft een negatief effect op 'groene' initiatieven. Op zichzelf staande desktopvirtualisatie-producten kunnen verder een negatieve invloed hebben op de ervaring van de eindgebruiker, waardoor de prestaties zover achteruitlopen dat virtuele desktops zo goed als onbruikbaar worden.

"Desktopvirtualisatie belooft een aantal belangrijke uitdagingen van de traditionele inzet van desktops aan te pakken. Door zijn beperkingen biedt de bestaande technologie geen oplossing voor het grote aantal uitdagingen voor een server-based desktop infrastructure", aldus Michael Rose, associate research analyst bij IDC. "Omdat deze markt zich blijft ontwikkelen, moet nieuwe technologie beter inspelen op de gebruikerservaring en schaalbaar zijn over een paar honderd gebruikers. Een effectieve desktop delivery-oplossing moet schaalbaarheid, lifecycle management en een superieure gebruikerservaring samenvoegen om breed ingezet te worden in het bedrijfsleven.

Ieder dag een gloednieuwe PC
Met de introductie van XenDesktop herdefinieert Citrix de markt voor desktopvirtualisatie. De nieuwe oplossing verzamelt op een dynamische manier een uniek persoonlijk desktop voor iedere gebruiker, vanuit nieuwe oorspronkelijke componenten, iedere keer opnieuw als er wordt ingelogd. Door applicaties te scheiden van het besturingssysteem en deze onafhankelijk te voorzien van nieuwe master images, krijgen eindgebruikers bij iedere login een volledig nieuw desktop. Dit werkt snel, veilig, persoonlijk en zonder de gebruikelijke corrupties en conflicten waarmee traditionele desktop-oplossingen te maken hebben. XenDesktop verbetert de eingebruikerservaring door gebruik te maken van een snel delivery-protocol. Dit geeft direct toegang tot Windows-desktops en applicaties over ieder netwerk, onafhankelijk van de afstand tot het datacenter. In essentie geeft XenDesktop eindgebruikers de ervaring iedere dag op een gloednieuwe PC te werken.

Door desktops en applicaties los van elkaar te beheren en slechts te koppelen als ze in gebruik zijn, biedt XenDesktop een IT-afdeling de mogelijkheid één master 'Windows desktop OS image' in te zetten voor alle gebruikers. Deze aanpak zorgt voor lagere storage-kosten en vereenvoudigt desktop lifecycle management voor IT-beheerders enorm. Dit in tegenstelling tot het aanhouden van aparte volledige geladen desktop VM's in het datacenter met daarop de benodigde applicaties gecodeerd voor iedere gebruiker. Middels het XenDesktop beta-programma zijn diverse Citrix-klanten en partners al begonnen met de inzet van XenDesktop in hun omgevingen. De eerste resultaten daarvan zijn positief.

"Met de meer dan 200.000 organisaties en 99 procent van de Fortune 500 die tegenwoordig gebruik maken van onze delivery infrastructure, bewijst Citrix strategische en zakelijke uitdagingen op te lossen op een nieuwe en innovatieve manier", aldus Rob van der Hoeven, area vice president Benelux bij Citrix Systems. "Citrix XenDesktop speelt in op de kritische vereisten die gesteld worden aan effectief desktop delivery: lagere TCO, betere beveiliging, bewezen betrouwbaarheid en een ongeëvenaarde eindgebruikerervaring. Deze verzameling eigenschappen geeft wereldwijd meer organisaties de mogelijkheid desktopvirtualisatie in te zetten als strategisch alternatief voor het traditionele gebruik van desktops."

Meer specifieke informatie over de kritische vereisten aan desktop delivery kunt u vinden op: http://www.citrix.xom/xendesktop . Meer informatie voor het kanaal kunt u vinden op: http://www.citrix-channel.com/xendesktop .

Beschikbaarheid
XenDesktop is momenteel beschikbaar als publieke beta en kan worden gedownload vanaf de website van Citrix (http://www.citrix.com/xendesktop). De oplossing wordt algemeen beschikbaar tijdens Citrix Synergy 2008 dat begint op 20 mei.

(918 woorden)

Bron: Citrix XenDesktop TCO/ROI calculator