Universiteit Utrecht


Studium Generale: De nieuwe creativiteit

Engelstalige Klukhuhnlezing over wetenschap en kunst

Nieuwe media en virtuele netwerken hebben een grote invloed op creatieve processen. Websites waar de bezoeker zelf de inhoud maakt zijn razend populair, denk aan Wikipedia en YouTube. Maar ook in de kunst is creativiteit iets geworden waar velen aan kunnen deelnemen. De kunstenaar als eenling behoort steeds meer tot het verleden. Steeds vaker zijn artistieke uitingen het resultaat van ontmoetingen (zowel virtueel als in real life) tussen mensen met verschillende achtergronden, die op elkaars ideeën reageren.

David Garcia is hoogleraar Digitale Cultuur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Universiteit van Portsmouth. Hij zal laten zien hoe interactieve kunst eruit ziet en hoe dit ook weer leidt tot nieuwe soorten kennis. Garcia ziet prachtige mogelijkheden voor het individu én voor maatschappelijke bewegingen.

Deze lezing is in het leven geroepen bij het afscheid van André Klukhuhn, toenmalig directeur van Studium Generale, om de relatie te belichten tussen kunst en wetenschap; twee manieren waarmee we uitdrukken hoe we de wereld ervaren.

Studium Generale organiseert deze lezing samen met PSAU, Professional School of Arts Utrecht (een samenwerkingsverband tussen de UU en de HKU).

Afbeelding: handen.jpg 15-04-2008, 20:00 - 21:30 uur Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, 030 2532436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl