Zien met je oren


GRAVE, 20080407 -- Je loopt door je huis en je kunt niets zien. Door het maken van een tongklik kun je veranderingen waarnemen die aangeven dat er objecten in de buurt zijn. Alles klinkt anders; de openstaande deur en het melkpak op het aanrecht zijn duidelijk waarneembaar via de echo van de tongklik. De blinde Dan Kish uit Amerika, alias Batman, maakt gebruik van geluid om objecten waar te nemen. Hij is toonaangevend op het gebied van echolokalisatie. In de week van 8 t/m 15 april is hij in Nederland om de medewerkers van Sensis te trainen.

Wat is echolokalisatie? Het is het vermogen van (blinde) mensen om objecten waar te nemen door de reflectie van geluid. Het biedt informatie die verder gaat dan de lengte van de taststok. Terugkaatsend geluid (echo) kan gedetailleerde informatie geven over de locatie van een object, de afmeting en het soort materiaal. In de natuur is een vleermuis het bekendste voorbeeld van een dier dat zich met behulp van sonar feilloos door de ruimte beweegt. Een blind persoon kan met de juiste training leren zich een beeld te vormen door gebruik te maken van echo's,

Amerikaan Dan Kish, zelf volledig blind, is directeur en medeoprichter van de World Acces of the Blind. Hij is de eerste blinde gediplomeerde oriëntatie en mobiliteitsinstructeur in Amerika. Hij heeft veel onderzoek verricht op het gebied van blindheid, maar is vooral gespecialiseerd op het gebied van echolokalisatie bij mensen. Hij besteedde veel uren aan het doen van experimenten en reist over de wereld om kinderen en volwassen de vaardigheid van echolokalisatie bij te brengen.

In 2006 was Dan Kish ook in Nederland en heeft hij medewerkers van Sensis getraind op het gebied van echolokalisatie. Sensis heeft dit expertisegebied vervolgens verder ontwikkeld om blinde en zeer ernstig slechtziende cliënten beter te kunnen bedienen. Zo is er een voor Nederland uniek screenings- en trainingsprogramma op het gebied van oriëntatie en mobiliteit opgezet. Op 15 april a.s. organiseert Sensis een symposium over echolokalisatie. Hier presenteren medewerkers en cliënten van Sensis de opzet van het trainingsprogramma en de ervaringen die ermee zijn opgedaan. Daarnaast is er specifieke aandacht voor de mogelijkheden van echolokalisatie in het dagelijks leven en op het gebied van vrijetijdsbesteding en sport.

Sensis is de organisatie voor zorg, onderwijs en diensten aan slechtziende en blinde mensen en mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Kinderen en volwassenen kunnen hier terecht voor onderzoek, onderwijs, advies revalidatie, behandeling, begeleiding, cursussen, informatie en voorlichting. Zorg, onderwijs en diensten van Sensis zijn erop gericht slechtziende en blinde mensen in staat te stellen optimaal deel te nemen aan het maatschappelijk leven.





Ingezonden persbericht