Ingezonden persbericht


Matthijsse, Willeboordse, Van Hooijdonk, Schelvis, Havenga en Wijnaldum te gast workshopdag Thorbecke met thema: Topsporter een schitterend beroep

ROTTERDAM - Thorbecke Voortgezet Onderwijs, de Rotterdam school met het sportprofiel, organiseert dinsdag 15 april in samenwerking met onder andere Rotterdam Topsport een workshopdag voor de meer dan 250 sporttalenten met een NOC*NSF-status en de leerlingen van het highschoolmodel sport. Enkele (ex)topsporters, ex-leerlingen van de onderwijsinstelling en deskundigen zijn uitgenodigd om via workshops hun kennis en ervaringen te delen over tal aspecten die direct of indirect met (top)sport te maken hebben. De middag, in de aula van de locatie aan de Prinsenlaan 80, begint om 15.30 uur met een paneldiscussie van deskundigen onder leiding van Ardie den Hoed.

Deelnemers aan de paneldiscussie zijn Arno Havenga, oud waterpolo-international, ex- leerling en teammanager van het Nederlands dameswaterpoloteam dat naar Beijing gaat. Elisabeth Willeboordse, judoka in de klasse tot 63 kilo, geplaatst voor Olympische Spelen en Rotterdams sportvrouw van het jaar 2005 en 2007. Emile Schelvis, sportjournalist en analist. Margriet Matthijsse, als zeilster tweevoudig winnares van Olympisch zilver. Pierre van Hooijdonk, oud-speler van Feyenoord en tal van andere clubs. Voormalig international die Feyenoord in 2002 met twee treffers in de eigen Kuip de UEFA Cup bezorgde. Tenslotte Georginio Wijnaldum, leerling van Thorbecke Voortgezet Onderwijs en lid van Feyenoord-selectie. Rotterdams sporttalent van 2007. Als intermezzo in het programma treedt Rory de Groot op Deze stand-up comedian is zowel voormalig Thorbecke leerling als ex-jeugdspeler van Feyenoord.

Na de paneldiscussie kunnen de sporttalenten en leerlingen met aanleg of een voorkeur voor sport vanaf 16.45 uur aan verschillende workshops deelnemen. Die worden in verschillende leslokalen in het gebouw verzorgd door diverse deskundigen op het gebied van voeding, doping, sportsponsoring en vervolgonderwijs in combinatie met (top)sport. Zowel de leerlingen van Thorbecke Voortgezet Onderwijs als hun ouders hebben zich in de afgelopen weken voor deze sessies met deskundigen kunnen aanmelden

Programma

15.30 opening in de aula Thorbecke Voortgezet Onderwijs Prinsenlaan

15.40 paneldiscussie

16.20 optreden van Rory de Groot

16.45 eerste ronde workshops

17.30 tweede ronde workshops

18.15 afronding in de aula

19.30 einde

Workshops: "Topsporter, een schitterend beroep"

In the spotlight Frederique Schonis, Jeroen Blok, Emile Schelvis en Pierre van Hooijdonk

Van topsporters wordt niet alleen verwacht dat zij een topprestatie leveren op het "veld"maar ook daarbuiten. Zij worden op de voet gevolgd door de eigen club, de fans, de omgeving en de media. Vandaag een eerste kennismaking met een programma dat de leerling heel individueel voorbereid op deze rol. Volgend schooljaar bieden we zes tot acht topsporttalenten een training aan op dit gebied, waarin ze hun persoonlijkheid verder ontwikkelen, weerbaarder worden en zo ook buiten het veld kunnen schitteren als topsporter.

Mediatraining Ardie den Hoed

Ook in deze workshop gaan we in op de rol van de topsporter in de media. Voor het tweede jaar bereidt Ardie den Hoed derde klassers voor op hun rol buiten de sport zelf. "Wat komt er voor een topsporttalent de komende jaren allemaal kijken, hoe kan je je daarop voorbereiden, hoe maak je je eigen plan" zijn aspecten die in deze workshop de revue zullen passeren.

Voorlichting doping Alien van der Sluis

De Dopingautoriteit is dé onafhankelijke anti-dopingorganisatie in Nederland. De missie van de Dopingautoriteit is het realiseren van een dopingvrije sport in Nederland, want sport is te mooi voor doping. Zij doet dat in opdracht van de overheid (ministerie van VWS) en de landelijke sport (NOC*NSF) en werkt daarbij met vele nationale en internationale organisaties samen

Sport en voeding Bert Snijder

Hoe plan ik maaltijden ten opzichte van trainingen? Wat eet ik kort voor een wedstrijd? Welke voeding bevordert het prestatievermogen? Hoe kan ik eenvoudig enkele overtollige kilootjes kwijtraken? Wat moet ik eten voor een snel herstel?

Randstad Topsport Academie Yvette Venema en Rodin Merx

Als topsporter droom je van een medaille en dan het liefst een gouden. Daar zet je alles voor opzij. Logisch. Maar na de sport komt er ook een loopbaan. Regulier onderwijs is vaak lastig te combineren met topsport. Daarom is er de Randstad Topsport Academie, een bacheloropleiding Commerciële Economie, Sportmarketing en Management op de Hogeschool Rotterdam. Alles is afgestemd op de individuele sportprogramma's en je wordt voorbereid op een carrière na de sport.

Zadkine en (top)sporters Leo van der Weijden

Sinds 1 januari is het Zadkine als een van de eerste MBO-scholen LOOT-school geworden. Ze hebben al vele jaren ervaring in het begeleiden van topsporters. Ook bieden zij een opleiding als Sport en Dienstverlening. Hoe het Zadkine de (top)sportleerlingen begeleidt, komt de topsportcoördinator Leo van der Weijden graag aan geïnteresseerden vertellen.

(Top)sportleefstijl en gezond presteren Talentenacademie

Gezond presteren gaat over ambities, doelen en resultaten, over gezondheid, over zowel letterlijk en figuurlijk goed in je vel zitten. Hiervoor is een balans nodig. Balans op emotioneel, mentaal en fysiek vlak. In deze workshop geven we je een eerste indruk van het programma dat de Talentenacademie bij voldoende belangstelling dit schooljaar na schooltijd aan sporters wil bieden. Het programma geeft inzicht in je eigen balans, per onderdeel, en in totaal. Je leert over fysieke fitheid, over stress, energie, doelen stellen en doelen bereiken