Provincie Gelderland


Arnhem, 15 april 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 15 APRIL 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Rekening 2007 van de provincie goedgekeurd (A2) Gedeputeerde Staten hebben, na goedkeuring van de accountant, de beleidsrekening over het jaar 2007 vastgesteld. Vorig jaar is de provincie geëindigd met een positief saldo van 31,6 miljoen euro. Van dit bedrag is 19,1 miljoen euro afkomstig van activiteiten die in 2007 nog niet waren afgerond, aan Provinciale Staten wordt het voorstel gedaan dit bedrag naar 2008 over te hevelen. De overige 12,5 miljoen euro is voornamelijk te danken aan een gunstige rente en de opbrengsten van de opcentenheffing motorrijtuigenbelasting. Dit bedrag wordt meegenomen in de Voorjaarsnota 2008. Provinciale Staten besluiten in mei over de beleidsrekening.

Provincie zet in op slimmer reizen (B3)
Voor 2009 en 2010 richt de provincie haar verkeer en vervoerbeleid op het slimmer reizen van deur tot deur en het maken van een bewuste keuze voor een vervoerswijze. Dit staat in de Dynamische Beleidsagenda 2009 - 2010 die Gedeputeerde Staten vandaag hebben vastgesteld. Omdat de behoefte aan mobiliteit per regio anders is, is een goede samenwerking tussen alle wegbeheerders en vervoerders noodzakelijk, maar ook tussen provincie, gemeenten, regio's en rijksoverheid. Belangrijke accenten zijn: minder slachtoffers in het verkeer, meer mensen op de fiets, kwaliteitsverbetering in het OV en het uitvoeren van infrastructurele projecten. Het Gelderse verkeer en vervoerbeleid voor de komende 10 jaar staat in het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan (PVVP-2). Iedere twee jaar wordt dit beleid geactualiseerd en is te vinden in de Dynamische Beleidsagenda. (Dynamische Beleidsagenda met uitwerkingen per regio is als bijlage bijgevoegd)

60.000 euro voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Apeldoorn Gedeputeerde Staten ondersteunen de twee Apeldoornse projecten 'De Heeze' en 'Zonne Entree' met 60.000 euro. Het project De Heeze in Apeldoorn ontvangt 30.000 euro. Waar vroeger een school stond worden nu tien koopwoningen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gerealiseerd De toekomstige bewoners laten gezamenlijk hun huizen en de openbare ruimte ontwerpen. De subsidie is bedoeld voor de inhuur van externe begeleiding. Ook het project Zonne Entree ontvangt 30.000 euro. Dit project wordt in de nieuwe wijk Zonnehoeve gerealiseerd, de toekomstige bewoners doen dit onder Collectief Opdrachtgeverschap. Het gaat hier om twintig koopwoningen in het middeldure en dure segment en in vrijstaande, twee-onder-een-kap en rijtjesvorm. Thema van het project is efficiëntie in ruimte en energie.



Provincie Gelderland