Gemeente Hoogeveen

15 april 2008

Afzender: College B&W

College legt Visie Stadscentrum voor aan gemeenteraad

Burgemeester en wethouders van Hoogeveen leggen de "Ontwikkelingsvisie Stadscentrum" op 24 april voor aan de gemeenteraad. De visie is geschreven samen met ondernemers, bewoners, eigenaren en andere betrokkenen uit het stadscentrum. "Zo groot als de belangstelling voor de eindpresentatie was op 5 februari, zo minimaal was de opkomst tijdens de inspraakavonden. Er zijn relatief weinig reacties op de visie gekomen. Geconcludeerd kan worden dat er veel draagvlak is voor de visie", aldus wethouder Wietze van der Zwaag.

Uit de visie vloeien enkele projecten voort, die tussen 2008 tot 2011 moet worden uitgevoerd. Dat zijn onder meer de herinrichting van de Hoofdstraat-Noord, nieuwbouw voor het CWI, de UWV en Sociale Zaken bij het Compagnieshuis en de herinrichting van de Schutstraat, Het Haagje en de Notaris Mulderstraat.

Centrummanagement

Voor het welslagen van de uitvoering van de visie is een blijvende, gezamenlijke inzet van gemeente en bedrijfsleven van belang. Ondernemers in het centrum hebben het initiatief genomen om te komen tot een centrummanagementorganisatie. B&W ondersteunen het initiatief van harte. De stichting centrummanagement wil - na een besluit van de gemeenteraad over de invoering en financiering van het centrummanagement - een kwartiermaker voor dit jaar aanstellen. De belangrijkste taken van deze kwartiermaker zijn het handen en voeten geven aan de nieuwe centrumorganisatie, voorlopig de rol van centrummanager vervullen en het aantrekken van een definitieve centrummanager.

Kaapplein

Vooruitlopend op de vaststelling van de ontwikkelingsvisie is een stedenbouwkundig plan voor het Kaapplein gemaakt. Het is de bedoeling dat daar woningen, zorgfuncties voor het Jannes van der Sleeden en een openbare parkeergarage komen. Ook moet de kwaliteit van de openbare ruimte worden verbeterd.

De parkeergarage op het Kaapplein biedt ruimte aan 500 auto's. Voor de woningen en het Jannes van der Sleeden zijn 120 parkeerplaatsen bestemd. De rest is voor bezoekers van het stadscentrum.

De bouw van de parkeergarage kan op zijn vroegst begin 2010 beginnen. De gemeenteraad neemt een besluit over het Kaapplein bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2009-2012.