European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/47

Brussel, 14 april 2008

8392/08 (Presse 95)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Kenia

De Europese Unie verwelkomt het akkoord tussen president Kibaki en oppositieleider Odinga over de vorming van een coalitieregering in Kenia. Door als partners in een coalitieregering te stappen tonen de leiders van Kenia aan dat zij in onderling vertrouwen willen samenwerken om de hogere belangen van de gehele natie te dienen.

De coalitieregering geeft de leiders van Kenia een instrument om voort te gaan met de nationale verzoening en dialoog waarover zij op 28 februari 2008 overeenstemming hebben bereikt. De EU ziet uit naar de samenwerking met de nieuwe regering van Kenia en verklaart dat zij bereid is de regering bij te staan in het uitvoeren van een coherente en verstrekkende hervormingsagenda, zodat de fundamentele oorzaken van het slepende conflict kunnen worden aangepakt en een beter, veiliger en welvarender Kenia kan worden gecreëerd.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom