FNV

Persbericht

FNV Lokaal Amsterdam reageert positief op raadsvoorstel

Geen Amsterdams geld naar slechte werkgevers

Amsterdam, 15 april 2008

Het is onwenselijk dat geld van de gemeente Amsterdam terechtkomt bij werkgevers die op een slechte manier omgaan met hun personeel. FNV Lokaal Amsterdam staat daarom positief tegenover het raadsvoorstel van PvdA, SP en GroenLinks om maatschappelijk verantwoord te gaan aanbesteden en wil graag meedenken over de uitwerking.

Volgens het voorstel moet de gemeente geen zaken meer doen met bedrijven die de arbeidsrechten niet respecteren en moet voorrang worden gegeven aan bedrijven die goede arbeidsvoorwaarden hanteren. Een voorbeeld van hoe het niet moet is de aanbesteding van de schoonmaak, aldus de initiatiefnemers. Verder willen ze dat de gemeente meer mensen met een arbeidshandicap in dienst neemt.

Uit de Lokale Monitor Werk en Inkomen (LMWI) die de FNV vorige week publiceerde blijkt dat 58% van de gemeenten een vorm van maatschappelijk verantwoord aanbesteden hanteert; een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Over het algemeen gaat het om maatregelen op het gebied van werkgelegenheid. Nieuw aan het huidige voorstel is dat ook wordt gekeken naar hoe de opdrachtnemer met zijn of haar personeel omgaat.

De FNV pleit er al langer voor dat gemeenten dit soort voorwaarden hanteren. "In sectoren als de schoonmaak en de postbezorging is het vaak droevig gesteld met de positie van werknemers. Geld van de burgers moet niet terechtkomen bij bedrijven die slecht omgaan met hun personeel", aldus Roel Jansen van FNV Lokaal Amsterdam.

"In ons onderzoek geeft de gemeente Amsterdam aan dat ze aan de slag wil met maatschappelijk verantwoord aanbesteden, dus ik ga ervan uit dat ze het raadsvoorstel op een voortvarende manier zal oppakken", aldus Jansen. "We willen graag meedenken over de uitwerking hiervan".