Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 15 april 2008|



1. Aanpassing subsidieregeling platteland
De provincie past de subisidieregeling plattelandsontwikkelingsprogramma 2007 op onderdelen aan. Dat is nodig voor goedkeuring door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Bovendien heeft de provincie het plattelandsgebied vastgesteld waarbinnen er subsidie is voor projectactiviteiten.

2. Vragen over woningvoorraad
De CDA-statenfractie is blij dat het met de woningbouw in Brabant goed gaat. Wel maakt de fractie zich zorgen over de goede afstemming van vraag en aanbod en het type woningen dat gebouwd wordt. De fractie heeft hierover vragen gesteld. Gedeputeerde Staten antwoorden dat de provincie in het overleg met gemeenten aandacht vraagt voor de veranderingen in de bevolkingssamenstelling en de hiermee samenhangende woningbehoefte, ook in kwalitatief opzicht.

3. Patersven
De SP heeft vragen gesteld over de overlast op het Parc Patersven door de huisvesting van buitenlandse werknemers. De SP-fractie vraagt daarbij tevens aandacht voor het veiligheidsaspect van deze huisvesting. De gemeente heeft voornemens het recreatiepark om te vormen tot een woonwijk. Over de herbestemming heeft de gemeente nog geen besluit genomen. In de nieuwe woonwijk is volgens de provincie ook bewoning door arbeidsmigranten mogelijk. Als de gemeenteraad van Zundert besluit om de bestemming van Patersven niet te wijzigen, dan zal de gemeente handhavend moeten optreden om permanente bewoning van recreatiewoningen te beëindigen. Bij een eventuele herbestemming van Patersven, moet volgens de provincie sprake zijn van een kwalitatief volwaardige woonwijk.

4. Begraafplaats en crematorium Hilvarenbeek
Gedeputeerde Staten hebben vragen beantwoord van de VVD-fractie over de plannen van de gemeente Hilvarenbeek om een begraafplaats annex crematorium te realiseren aan de Beekseweg. De provincie heeft het plan eerder afgekeurd omdat onvoldoende rekening was gehouden met de cultuurhistorie. Ook de Raad van State heeft na bezwaren van het Brabants Landschap, Stichting Brabantse Milieufederatie en Stichting Federatie Noord-Brabants Monumentenoverleg goedkeuring onthouden. De gemeente moet een nieuw bestemmingsplan opstellen, waarbij de provincie haar kan adviseren. Contacten hiervoor zijn al gelegd.

5. Verontrusten van meeuwen
De faunabeheereenheid mag de zilvermeeuw, de kleine en grote mantelmeeuw en de kokmeeuw blijven verontrusten op afvalverwerkingslokatie De Kragge te Bergen op Zoom. Dat hebben GS beslist op een bezwaarschrift van de Faunabescherming.

6. Luchtmeetpunt in Ossendrecht
De provincie gaat een luchtmeetpunt plaatsen in de kern van Ossendrecht. Doel is om minstens een jaar lang de luchtkwaliteit te meten. Directe aanleiding hiervoor is het affakkelen van BASF in Antwerpen en de daaruit voortvloeiende zorg over de luchtkwaliteit in Zuidwest-Brabant.
In het gebied rondom Woensdrecht is geen sprake van overschrijding van grenswaarden uit de Wet Luchtkwaliteit. Er zijn dus ook geen extra risico 's voor de volksgezondheid. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid Van Zeeland (SP).

7. Ammoniak en Natura2000
GS bestuderen de voorlopige voorziening die de Raad van State heeft getroffen na schorsing van een Natuurbeschermingswetvergunning voor een nertsen- en rundveehouderij in Oirschot. Met de uitspraak van de Raad van State is de juridische houdbaarheid van het toetsingskader 'ammoniak en Natura2000' - opgesteld om uitbreiding van agrarische activiteiten in de omgeving van Natura2000 gebieden te kunnen beoordelen - onder druk komen te staan. Dat antwoorden GS op vragen van statenlid Verstappen (Partij voor de Dieren).

8. Verslag studiereis BrabantStad naar Stuttgart
Gedeputeerde Staten hebben het verslag goedgekeurd van een studiereis die een delegatie van BrabantStad in februari heeft gebracht aan Stuttgart. Het doel van de reis van tweeledig: het onderlinge Brabantse netwerk versterken en ervaringen opdoen in een buitenlandse innovatieve regio.

9. Vergunningverlening natuurbeschermingswet
GS trekken, in afwijking van de adviezen van de Hoor- en Advies Commissie, de vergunning op grond van de natuurbeschermingswet van een bedrijf te Liessel in. De kern van de zaak is dat de ammoniakruimte voor de overigens inmiddels verdwenen veehouderij tot stand gekomen is op grond van diverse procedures van de Wet milieubeheer en de Natuurbeschermingswet. In het verleden zijn de ammoniakrechten verkocht maar was men vergeten de rechten op grond van de natuurbeschermingswet eveneens in te perken. Dat gaat voorbij aan de uitgangspunten en systematiek, waarbij de intrekking en uitbreiding van vergunningsruimte in onderlinge samenhang moet plaats vinden.

10. Gedenktekens verkeersslachtoffers
Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden van verkeersslachtoffers de plaats van het ongeval markeren met bloemen of gedenktekens. Dat gebeurt ook langs provinciale wegen. GS hebben de huidige werkwijze geëvalueerd en zenden de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een notitie met daarin drie mogelijke koersen voor toekomstig handelen.

11. Trendanalyse financiële uitputting begroting
Bij de behandeling van de jaarrekening 2006 en de begroting 2008 zijn in Provinciale Staten vragen gesteld over de trendmatige ontwikkeling van de financiële uitputting van de begroting. Naar aanleiding hiervan is een cijferanalyse uitgevoerd van de jaarrekeningen van 2005 tot en met 2007 in relatie tot de begrotingen van deze jaren en de begroting van 2008. Gedeputeerde Staten willen zo de meerjarige planning van prestaties verbeteren voor die beleidsvelden waar de afgelopen jaren significante afwijkingen hebben bestaan tussen begroting en realisatie.

12. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Reusel- de Mierden voor het aanleggen van een fietspad tussen Hulsel en Reusel; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het bouwrijpmaken van Empel-Zuid; de gemeente Nuenen voor het oprichten van een vervangende woning aan de Molenkamp 8; de gemeente Alphen-Chaam voor het vergroten van het bestemmingsvlak Gilzeweg 36; de gemeente Nuenen voor het oprichten van 24 huurappartementen aan de Laan van Nuenhem; de gemeente Grave voor het plaatsen van een dakcondensator en traforuimte aan de Hoofschestraat 2-8; de gemeente Dongen voor het oprichten van twee vrijstaande woningen aan de Lage Ham 139 en 141.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Bedrijventerrein Vosdonk-Munnikenhei van de gemeente Etten-Leur goedgekeurd, hebben verklaring van geen bezwaar voor de vergroting van een agrarisch bouwblok van een nertsenhouderij aan In 't Spiek 7 te Rijkevoort in de gemeente Boxmeer geweigerd, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Halvezolenpark in de gemeente Waalwijk, hebben besloten tot categorieaanwijzing artikel 19, lid 2 WRO ten behoeve van bedrijfsvestiging en bebouwing bedrijfsterrein Empel-Zuid, eerste fase van de gemeente 's-Hertogenbosch.


---- --