Times New RomanEÉNVANDAAG PERSBERICHT

KNOOPS WIL HERZIENING MOORDZAAK SWEENEY

HILVERSUM - Een in Nederland voor moord veroordeelde Brit zit waarschijnlijk al zeven jaar ten onterechte vast in de gevangenis. Dat stelt advocaat Geert Jan Knoops in EénVandaag. Knoops zegt nieuwe feiten te hebben die de onschuld van de Brit aantonen en wil dat de zaak heropend wordt. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch, dat de zaak behandeld heeft, zegt het herzieningsverzoek "toe te juichen."

Times New RomanKevin Sweeney wordt in 2001 tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. Het stel is hun huis in het Brabantse Steensel aan het opknappen als er in de zomer van 1995 midden in de nacht brand uitbreekt. De vrouw van Sweeney komt daarbij om het leven. De Britse zakenman is voor het uitbreken van de brand vertrokken naar zijn tweede huis in de buurt van Brussel.

Lange tijd is onduidelijk of de vrouw in slaap is gevallen met een brandende sigaret of dat er sprake is van brandstichting. De politie gaat door het koele gedrag van Sweeney al snel uit van brandstichting en ziet hem als verdachte. Het Openbaar Ministerie gaat mee in dit verhaal en toont met een rapport van TNO aan dat de brand niet veroorzaakt kan zijn door een brandende sigaret. Dit wordt echter tegengesproken door een rapport van het NFI. In eerste instantie wordt Sweeney dan ook vrijgesproken. Maar in hoger beroep wordt hij totaal onverwacht veroordeeld tot dertien jaar cel voor moord op zijn vrouw. Sweeney heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

BLUNDER

Advocaat Knoops stelt dat de test van TNO "van geen kant deugt." Nieuw buitenlands onderzoek zou de test, die het belangrijkste bewijs vormt in de zaak, volledig onderuit halen. Ook wetenschapsfilosoof Ton Derksen, die een hoofdstuk aan Sweeney besteedt in zijn deze week verschenen boek 'Het OM in de fout', stelt dat er enorm is geblunderd. Hij vindt de zaak vergelijkbaar met beruchte zaken als Lucia de B., de Puttense Moordzaak en de Schiedammer Parkmoord, waarbij sprake is van grote fouten begaan door het Openbaar Ministerie.

Knoops zal het herzieningsverzoek zeer binnenkort indienen bij de commissie Posthumus II. Het Openbaar Ministerie, tot nu toe overtuigd van de schuld van Sweeney, laat weten het initiatief van Knoops "
toe te juichen, als daarmee de waarheidsvinding wordt gediend."




Noot voor de redactie (