Gemeente Leiden

College wijst wandelpark Leidse Hout aan als gemeentelijk monument

Het Wandelpark de Leidse Hout is door het college van B&W aangewezen als gemeentelijk monument. De stichting Leidse Hout monumentwaardig en de Vrienden van de Leidse Hout hebben hiertoe al eerder een verzoek ingediend bij het College. Het bijzondere wandelpark, dat rond 1927 door landschapsarchitect Van Nes is ontworpen, heeft ook volgens de Monumentencommissie een hoge cultuurhistorische waarde voor Leiden. Onder de bescherming valt ook een aantal objecten van het park, zoals het koetshuis, het theehuis, de muziektent en verschillende onderdelen van de waterhuishouding.

Park de Leidse Hout is bij veel inwoners van Leiden bekend. Wethouder Jan-Jaap De Haan (Monumentenzorg): "Het Volkspark heeft een bijzonder ontwerp en kent ook een bijzondere aanleggeschiedenis. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het park met name ook voor de arbeidersklasse aangelegd. Het is bovendien één van de goed bewaard gebleven werken die in de crisisjaren, ten tijde van de zogenaamde werkverschaffing, werd aangelegd. In de hongerwinter werd een groot deel van de struiken en bomen gekapt ten behoeve van brandstof. De herbeplanting na de oorlog is nog onder leiding van landschapsarchitect Van Nes zelf gerealiseerd".

Het later aangelegde Bospark ten noordoosten van de Groene Maredijk valt vooralsnog niet onder de bescherming. Het College vraagt aan de Monumentencommissie nog een expliciet advies over de monumentwaardigheid van dit deel. Ook het - sinds de oorspronkelijke aanleg qua indeling sterk gewijzigde - Sportpark Leidse Hout ten zuiden van de Joh. de Kosterweg valt niet onder de monumentenstatus. De diverse onderdelen van het sportpark zoals de gravelbaan zijn van veel latere datum en zijn dus niet monumentwaardig. De vier entrees met gemetselde bruggen die toegang geven tot het Sportpark maken wél deel uit van het monument. De functies groen- en sportvoorzieningen zijn uiteraard wel oorspronkelijk en als zodanig opgenomen in het bestemmingsplan. Met dit instrument kunnen deze functies behouden blijven en beschermd worden.

Het beheer en het gebruik van het Wandelpark De Leidse Hout veranderen door de aanwijzing niet. Het beheerplan gaat al uit van de cultuurhistorische waarde van het park. De bescherming richt zich vooral op de hoofdstructuur en het karakter van het park, niet op individuele bomen, struiken en planten.

Nadere informatie:
Floor van Deursen, bureau Communicatie, tel. (071) 516 51 38