Gemeente Beverwijk


15-04-2008 Beleidsnota Cultuurhistorie: behoud en bescherming van cultuurhistorische waarden

Vandaag heeft het college de beleidsnota Cultuurhistorie vastgesteld. De beleidsnota is een uitwerking van de in het collegeprogramma 2006-2010 geformuleerde doelstelling dat het cultuurhistorisch beleid gericht moet zijn op behoud en bescherming van de cultuurhistorische waarden binnen de gemeente Beverwijk. Het college beoogt met deze nota ook draagvlak te creëren onder de bewoners voor de wijze waarop de gemeente bij ruimtelijke ontwikkelingsplannen rekening houdt met de cultuurhistorische waarden. De nota schetst het beleid dat wettelijk uitgevoerd moet worden en verwoord de meest wenselijke actiepunten en aanbevelingen.

In 1999 heeft toenmalig staatssecretaris Van der Ploeg de Nota Belvedere uitgebracht, waarin het taakveld monumentenzorg werd verruimd tot cultuurhistorie. Sindsdien omvat dit taakveld archeologie, historische bouwkunde en de historische geografie. De beleidsnota Cultuurhistorie schenkt met name aan deze drie disciplines aandacht. De Nota Belvedere heeft naast de verbreding tot cultuurhistorie ook en vooral tot doel dat cultuurhistorie betrokken wordt bij de ruimtelijke planvorming. In de beleidsnota wordt een beeld getoond van de ontwikkelingsgeschiedenis van het grondgebied van Beverwijk, gevolgd door een inventarisatie van de bekende waarden die daarvan resteren, zowel boven als onder de grond. De geïnventariseerde waarden zijn aangegeven op een cultuurhistorische waardenkaart. Deze waardenkaart is als bijlage bij de beleidsnota gevoegd. Later dit jaar is de cultuurhistorische waardenkaart voor iedereen te bekijken op de gemeentelijke website.

Een aantal belangrijke aanbevelingen uit de nota luidt als volgt:
* De aanwezige cultuurhistorische waarden aanvullend inventariseren, documenteren en op kaart zetten.
* De cultuurhistorische waarden beschermen door instandhouding en beheer te stimuleren en waar nodig te ondersteunen.
* 'Behoud door ontwikkeling' realiseren door het aangrijpen van mogelijkheden die op een verantwoorde wijze een nieuwe toekomst bieden aan de aanwezige cultuurhistorische waarden.
* De bewustwording over de cultuurhistorie van Beverwijk bij de burgers vergroten en de samenwerking met externe partijen, die te maken hebben met cultuurhistorie, te versterken.