Gemeente Leeuwarden



Leeuwarden, 15 april 2008

Persbericht gemeente Leeuwarden

Bijzonder trouwen in Leeuwarden: trouwambtenaar voor 1 huwelijk

In trouwstad Leeuwarden kan in de loop van dit jaar op bijzondere wijze getrouwd worden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden heeft namelijk vandaag ingestemd met het voorstel een trouwambtenaar voor 1 dag te benoemen. Het verzoek is eerder ingediend door de VVD fractie.

Vanaf 1998 is de gemeente Leeuwarden meer en meer flexibel geworden bij de huwelijksvoltrekking als het gaat om de keuze van de trouwambtenaar, de huwelijkslocatie en het tijdstip van de huwelijksvoltrekking. Zo kan het bruidspaar een trouwambtenaar kiezen uit een vast team van zeven trouwambtenaren.

Het huidige beleid is er op gericht om zoveel mogelijk aan de wensen van de bruidsparen tegemoet te komen. Hierdoor kan in trouwstad Leeuwarden aan de huwelijksplechtigheid een zo persoonlijk mogelijke invulling worden gegeven. De huwelijksvoltrekking kan een nog persoonlijker tintje verkrijgen als een speciaal iemand zoals bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend(in) het huwelijk voltrekt. Er is al een aantal Nederlandse gemeenten dat aan deze maatschappelijke wens tegemoet is gekomen.

De extra kosten(a ¤ 162,50 en ¤ 50,00 voor het gebruik van een toga) worden bij het bruidspaar in rekening gebracht. Dit betekent dat door de gemeenteraad een legeswijziging moet worden vastgesteld. Na besluitvorming kan de bekendmaking van het gewijzigde reglement zo spoedig mogelijk plaatsvinden. Met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking, treedt het reglement in werking. In de nadere regels is opgenomen dat minimaal 13 weken voor de huwelijksvoltrekking een verzoek voor een trouwambtenaar voor 1 huwelijk moet worden ingediend.

Het eerste huwelijk door een trouwambtenaar voor 1 huwelijk kan hierdoor naar verwachting eind november 2008 plaatsvinden.

========================

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058-233 4002.