Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 15 april 2008

JOB is blij met aandacht voor groenpluk!

Vandaag vraagt het ministerie van onderwijs aandacht voor 'groenpluk' in het onderwijs. Door de overspannen arbeidsmarkt trekken bedrijven ongekwalificeerde studenten van school. Jongeren zonder startkwalificatie (mbo-niveau 2) zijn twee keer zo vaak werkloos dan jongeren met.

JOB heeft al eerder aandacht gevraagd voor dit probleem en is blij met deze aandacht. Het is, ook volgens JOB, belangrijk dat studenten een startkwalificatie hebben voordat zij aan het werk gaan. 'Als de economie verslechtert zijn de jongeren zonder diploma de eerste die eruit vliegen', aldus Fieke Nobel, voorzitter van JOB.

Scholen moeten studenten begeleiden in de keuze om zonder diploma de arbeidsmarkt op te gaan. Jongeren zien nu vaak alleen de financiële voordelen, maar realiseren zich de gevolgen op de lange termijn niet.

Bedrijven moeten hun verantwoording nemen en de scholen de gelegenheid geven de studenten op te leiden. Bedrijven mogen hun personeelstekort niet opvullen met ongekwalificeerde jongeren. Bedrijven moeten op ander manieren zorgen voor vakkundig personeel. Bijvoorbeeld kunnen ze met meer begeleiding tijdens een stage ervoor zorgen dat de student die zij op het oog hebben zijn diploma versneld kan behalen.



Ingezonden persbericht