Gemeente Deventer

Schoonmaakactie hondenpoep

In april 2008 gaat ook in wijk 1 (centrum en De Hoven) en wijk 3 (Raambuurt, Knutteldorp en de Rivierenwijk) het nieuwe hondenpoepbeleid in. De gemeente Deventer nodigt bewoners uit deze wijk, hondenbezitters en niet-hondenbezitters, uit voor een informatiemarkt. Cambio zorgt eind april voor een grote schoonmaakactie in beide wijken, waarbij zoveel mogelijk hondenpoep wordt verwijderd en de afvalbakken worden schoongemaakt.

Op 23 en 24 april gaat het nieuwe beleid in. Op DTV is van 14 t/m 18 april iedere werkdag een nieuwe aflevering te zien van het programma No Shit! met daarin veel informatie over het nieuwe beleid. Er is ook een nieuw reclamespotje op Deventer TeleVisie te zien.

Bewoners hebben een uitnodiging in de bus gekregen voor de informatiemarkt. Iedereen kan tussen 19.30 en 21.30 uur binnenlopen en vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, de Wijkaanpak en Cambio. Er is geen centraal programma. Wel is er de hele avond een film te zien met de nieuwe regels op een rijtje.

Op woensdag 23 april vanaf 19.30 uur zijn bewoners van wijk 1 welkom in sociëteit de Hereeniging aan de Grote Poot 2. Op donderdag 24 april vanaf 19.30 uur zijn bewoners van wijk 3 welkom bij speeltuinvereniging de Ark, Oude Bathmenseweg 5.

Tijdens de informatiemarkt kunnen bezoekers al hun vragen stellen over de regels, de afvalbakken, de losloopgebieden en de campagne. Er zijn folders en plattegronden met losloopgebieden. Mensen kunnen ter plekke gratis lid worden van de Deventer Schoon Familie en ontvangen in hun welkomstpakket ook een schepje.

Afvalbakkenplan

Per wijk is een kaart gemaakt waar precies op staat waar de afvalbakken staan. Uitgangspunt is dat mensen nooit verder dan 350 meter hoeven te lopen om bij een bak te komen. Als mensen een bak missen op een bepaalde plek, kan dat op deze avond worden aangeven. Als er veel animo voor een extra bak of het verplaatsen van een bak is, dan kijkt de gemeente of het mogelijk is dit aan te passen. Overigens kunnen alle afvalbakken worden gebruikt om drollen weg te gooien.

Boetes verhoogd

Op 1 april is een aantal boetes (landelijk) verhoogd. Ook de overtredingen op het gebied van hondenpoep horen hierbij. Dat betekent het volgende:

· Niet aanlijnen (behalve in een losloopgebied) EUR 60

· Poep niet opruimen (behalve in een losloopgebied) EUR 90

· Geen opruimmiddel bij zich hebben
(altijd) EUR 60

· Hond op
kinderspeelplaats EUR 90

Overigens gaat de opbrengst van de boetes niet naar de gemeente maar rechtstreeks naar Justitie.

Extra losloopgebieden

Op dit moment zijn 21 gebieden aangewezen als losloopgebied. Hondenbezitters vinden dit te weinig en er zijn verschillende voorstellen gedaan voor extra losloopgebieden. Medewerkers van de gemeente hebben gebieden in de hele stad bekeken. Niet alle gebieden zijn geschikt als losloopgebied. Het is belangrijk dat een gebied goed schoon te maken is, groot genoeg is, op een veilige plaats ligt en goed te handhaven is.

De losloopgebieden staan ook niet ter discussie op de informatiebijeenkomst; er volgt een aparte procedure voor aanvullende losloopgebieden. In het voorjaar gaat er een voorstel naar het college van burgemeester en wethouders met wijzigingen en een aantal nieuwe gebieden. Na inspraak en vaststelling zijn deze gebieden waarschijnlijk eind 2008 beschikbaar voor hondenbezitters.

Fasering

Het nieuwe hondenbeleid wordt in fases ingevoerd. Voor deze fasering is gekozen voor de wijkaanpakgebieden. Wijk 2 was de eerste wijk, daarna volgde in oktober wijk 4 en in januari wijk 5. Nu zijn de wijken 1 en 3 aan de beurt, na de zomer gevolgd door de wijken 6 en 7. Iedere invoering begint met een informatieavond, gevolgd door een wenperiode van drie maanden. Daarna volgt handhaving.

Publicatiedatum: 15-4-2008
hondenpoep

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 15 april 2008