KNHS


Brugman en Lips stap dichter bij Olympisch ticket 15 april 2008

Ermelo (KNHS)- Madeleine Brugman (Bornerbroek) en Rabo Talententeamlid Tim Lips (Made) zijn afgelopen weekend in de in top acht geëindigd van de eventing wedstrijd in het Italiaanse Vairano. Daarmee hebben zij beide weer een belangrijke stap gezet op weg naar de Olympische Spelen.

Madeleine werd 3e met haar paard Lost For Words, Tim 7e met Bloms Oncarlos, met deze klasseringen behaalden zij de nodige belangrijke punten voor de wereldranglijst. De internationale paardensportbond FEI heeft als eis voor deelname aan de Olympische Spelen een plaats bij de beste 25 op de geschoonde wereldranglijst gesteld. Bondscoach Martin Lips; Ik denk dat beide ruiters nu wel goed genoeg geklasseerd staan op de wereldranglijst, nu moeten ze nog aan de eisen van het NOC*NSF voldoen en ook dat valt niet mee. Het NOC*NSF heeft als norm voor uitzending naar de Olympische Spelen een plaats bij de eerste zes in het klassement van een van de daarvoor aangewezen wedstrijden gesteld. Dat zijn natuurlijk allemaal belangrijke wedstrijden met een sterk deelnemersveld. Ik denk dat Madeleine het meeste kans heeft. Zij heeft een paard dat al in de dressuur goed scoort en dat heb je nodig om hoog te eindigen. Bloms Oncarlos was ook in Italië weer te gespannen in de dressuur. We werken er hard aan maar het zal lastig worden om de NOC*NSF eis te halen.

De derde Nederlander die aan de start kwam in Italië was Huub van der Mark (Leur) met Exquis Yeomans Point. Voor deze ruiter verliep de wedstrijd teleurstellend. Na de dressuur en cross country stond Rabo Talententeamlid Van der Mark op een fraaie achtste plaats maar zijn paard kwam door een lichte blessure niet door de laatste veterinaire keuring en kon dus de wedstrijd niet voltooien. Een grote teleurstelling, vertelt Lips. Ik had goede hoop dat Van der Mark ook voldoende punten voor de wereldranglijst binnen zou halen en daarmee leek er voor ons weer een kans om eventueel met een team naar de Olympische Spelen te gaan. Dan hadden we als team nog vormbehoud moeten tonen en een plaats bij de eerste zes met de equipe moeten halen op een van de aangewezen wedstrijden. Dat is reëler dan een individuele topklassering. Nu wordt die optie wel een hele moeilijke. Tim Lips reed in Vairano ook zijn tweede paard Van Schijndels Owaola. Lips kreeg in de cross echter onvoldoende ritme en besloot na twee weigeringen zijn paard terug te trekken.

Het verdere traject van de eventers is nog niet helemaal duidelijk. Over drie weken zal in het Duitse Marbach de eerste mogelijkheid zijn om aan de eis van het NOC*NSF te voldoen. Een week later is er in het Franse Saumur een tweede mogelijkheid. In principe gaan zowel Madeleine Brugman als Tim Lips naar Marbach, afhankelijk van de resultaten aldaar worden verdere plannen gemaakt.