Socialistische Partij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen op de kaart in Amsterdam

15-04-2008 * SP, GroenLinks en PvdA willen een voorkeursbehandeling voor sociale bedrijven en sociale voorwaarden in alle overheidscontracten. Hiermee zetten de drie partijen eindelijk een echt programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in Amsterdam op de kaart. De partijen, die samen een ruime meerderheid in de Amsterdamse raad vormen, hebben een ambitieus pakket maatregelen gepresenteerd in het initiatiefvoorstel 'Een goede zaak'. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt rekening gehouden met mens en milieu. Een voorbeeld hiervan is het systeem van "contract compliance". Bij aanbestedingen en inkoop neemt de gemeente bijvoorbeeld de eis van een percentage stageplekken en arbeidsplaatsen voor arbeidsgehandicapten en werklozen op. Ook kan gedacht worden aan het produceren van goederen met minder verspilling van grondstoffen en energie.

Maureen van der Pligt
SP-raadslid Maureen van der Pligt vindt dat het college tijd genoeg gehad heeft om beleid te maken. Omdat beleid uitbleef, nam de SP het initiatief om samen met GroenLinks en PvdA zelf beleid op papier te zetten. Van der Pligt: "Op deze manier werkt de gemeente Amsterdam actief aan een rechtvaardigere en schonere samenleving."

Het initiatiefvoorstel 'Een goede zaak' wordt op 8 mei besproken in de commissie voor economische zaken en daarna in de gemeenteraad.