Amnesty International
PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL
11 April 2008.

Amnesty International: oud-ministers van Buitenlandse Zaken Van der Stoel en Kooijmans vragen Sudan om van oorlogsmisdaden verdachte onderminister en Janjawidleider aan het Internationaal Strafhof over te dragen.

Op dinsdag 15 april om 10.30 uur, overhandigt directeur Eduard Nazarski van Amnesty International samen met de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Van der Stoel en Kooijmans, 40.000 handtekeningen aan de ambassadeur van Sudan, met het verzoek Ahmad Harun, onderminister van Humanitaire Zaken en Ali Kushayb, een van de leiders van de Janjawid, te arresteren en over te dragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Darfur vraagt om gerechtigheid
In september 2007 startte Amnesty International de actie 'Darfur vraagt om Gerechtigheid'. Het was een oproep om het arrestatiebevel voor Harun en Kushhayb te ondersteunen. Ruim 40.000 Nederlanders hebben dat met hun handtekening gedaan.

'Het berechten van verdachten van de gruwelen in Darfur is een belangrijke stap naar gerechtigheid voor de bevolking van Darfur en noodzakelijk om nieuwe schendingen in de toekomst te voorkomen', zo zegt Amnesty International.

Het Internationaal Strafhof
In 2005 verwees de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de berechting van verdachten van ernstige mensenrechtenschendingen In Darfur naar het Internationaal Strafhof in Den Haag en overhandigde het hof daarbij een lijst met 51 verdachten. De aanklager bij het Strafhof presenteerde in Februari 2007 bewijzen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het Strafhof vaardigde daarop in mei 2007 een arrestatiebevel uit tegen voormalig onderminister van Binnenlandse Zaken Ahmad Harun en tegen een van de leiders van de Janjawid-milities Ali Kushayb. Harun, momenteel onderminister voor Humanitaire Zaken en Kushayb hebben zich volgens het Hof schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, marteling, verkrachting en beroving. De Sudanese regering weigert vooralsnog de twee verdachten over te dragen aan het Internationaal Strafhof.
Omdat het Internationaal Strafhof geen politiemacht heeft om arrestatiebevelen uit te voeren, is ze afhankelijk van medewerking van Sudan en andere staten om de verdachten daadwerkelijk op te pakken en te berechten. Sudan is op grond van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad verplicht medewerking te verlenen aan het Internationaal Strafhof.

Darfur: een tragedie
De Sudanese regio Darfur is al bijna vijf jaar het toneel van een nietsontziend conflict. Het gevolg: meer dan 200.000 doden, 2,5 miljoen ontheemden, meer dan 4 miljoen mensen die voedselhulp nodig hebben.'Het is een tragedie die nooit had mogen gebeuren en zeker niet onbestraft mag blijven', aldus Amnesty International.

Noot voor de redactie-