Raad van State


Persagenda

dinsdag 15 april 2008

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend aan MPM International Oil Company voor een oliebedrijf met laboratorium aan de Cyclotronweg in Delft. Het bedrijf slaat onder meer aardolieproducten op. De TU Delft vindt dat het bedrijfspand te dichtbij een aantal universiteitsgebouwen komt te liggen. Verder heeft de gemeente volgens de universiteit geen rekening gehouden met een advies van de brandweer. Ook vreest de universiteit voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. De Ontwikkelingscombinatie Watertuinen Van Delft C.V. is het niet met de vergunning eens, omdat de gemeente volgens haar onvoldoende rekening heeft gehouden met de 600 woningen die zij op het voormalige TNO-terrein gaat ontwikkelen. Dit terrein ligt op ongeveer één kilometer afstand van het bedrijf. (zaaknummer 200704460/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van Justitie om een inwoner van Kapelle een kansspelvergunning te verlenen voor het zogenoemde Korpa Kaartspel. De minister heeft de vergunning geweigerd vanwege het in Nederland gesloten stelsel voor aanbieders van kansspelen. De minister wil geen extra kansspelaanbieders op de Nederlandse markt toestaan. De rechtbank in Middelburg heeft een eerder beroep van de inwoner gegrond verklaard, omdat zij van oordeel is dat de minister beter moet motiveren waarom hij de vergunning heeft geweigerd, terwijl hij aan een aantal 'goede doelen' loterijen wel een (tijdelijke) vergunning heeft verleend. De minister vindt de weigering niet in strijd met zijn restrictieve kansspelbeleid. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706620/1)

12.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Vrouwenhof" van de gemeente Weert. Het plan maakt de bouw van onder meer ruim 300 woningen en een schutterij mogelijk. Een manege-eigenaar en een kippenhouder uit de buurt vrezen dat de toekomstige bewoners zullen gaan klagen over stankhinder vanwege de dieren op hun bedrijven. De kippenhouder is ook bang dat zijn kippen geluidsoverlast zullen ondervinden van de schutterij. Een aantal andere bewoners van Weert zijn bang dat hun privacy wordt aangetast door de komst van de woningen bij hen in de buurt. Verder zijn ze het er niet mee eens dat ze een deel van hun gronden moeten opgeven ten behoeve van de bouw van de woningen. (zaaknummer 200704080/1)

13.30 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Tilburg van de vrijstelling en bouwvergunning voor een zendmast met gsm-antenne aan het Reuselpad in Tilburg. De vergunningen zijn al in 2004 aan Orange verleend. Volgens het college is gebleken dat Orange toen al van plan was om ook een umts-antenne in de mast te plaatsen. Dit had Orange volgens het provinciebestuur destijds moeten opgeven. Als het college dit namelijk toen had geweten, had hij de vergunningen niet verleend. Orange vindt dat de plannen voor de umts-antenne in 2004 nog niet voldoende concreet waren en dat hij daarom die antenne niet hoefde op te geven. (zaaknummer 200706968/1)

13.30 uur

Zitting over de ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Fryslân op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend om kievitseieren te mogen rapen. In onder meer de provincie Friesland kan van het raapverbod ontheffing worden verleend. De Faunabescherming is van mening dat de provincie de ontheffing niet had mogen verlenen, omdat het nu al slecht gaat met de kievit en zij bang is dat het aantal kieviten hierdoor zal afnemen. Verder is de Faunabescherming bang dat er te veel eieren zullen worden geraapt. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Leeuwarden heeft een eerder beroep ongegrond verklaard. (zaaknummer 200706598/1)