Gemeente Capelle a/d IJssel
Berichten uit het college

Datum: 15-04-08

Nummer: 15

Op vrijdag 11 april en dinsdag 15 april 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

11 april

Overeenkomst met ROC Zadkine betreffende afbouw reguliere besteding WEB gelden
Het college ging een overeenkomst met het ROC Zadkine aan over de afbouw van de besteding van het Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) budget. In de overeenkomst staat dat de reguliere besteding van het WEB budget bij het ROC in een periode van vier jaar volledig wordt afgebouwd. Dit in verband met het beleid van de gemeente. Daarin staat dat educatiegelden op grond van artikel 2.3.4 van de WEB vanaf 2008 worden aanbesteed. De uitvoering van volwasseneneducatie is in 2008 en 2009 gegund aan het ROC Zadkine.

15 april

Evaluatie invoering hondenpoepbeleid
Het college stelde de evaluatie van het hondenpoepbeleid vast. De effecten van het beleid werden gemeten door de klachten en meldingen over hondenpoep bij te houden. De resultaten zijn positief. Vooral op speel- en trapvelden nam de hondenpoep af. Ook kregen Wijk Overleg Platforms (WOP's) de mogelijkheid advies uit te brengen. Ze gaven als advies controle en handhaving en de eventuele inzet van een hondenpoepzuiger. Het college besloot op basis van de evaluatie en het advies om het beleid te handhaven. Het aantal verboden zones wordt opnieuw getoetst en waar nodig uitgebreid. Het college besloot bij de Voorjaarsnota 2008 met nadere voorstellen te komen ten aanzien van het invoeren van controle en handhaving dan wel de inzet van de hondenpoepzuiger.

Geen indoorspeeltuin aan de Vlierbaan
Het college weigerde de aanvraag om vrijstelling van het bestemmingsplan voor een indoorspeeltuin aan de Vlierbaan 15. De aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan Hoofdweg 1998. Daarin staat de bestemming: bedrijfsdoeleinden. Daarbij bleek dat ook het benodigde aantal parkeerplaatsen ter plaatse niet te realiseren is. Als mogelijk alternatief voor de vestiging van de indoorspeeltuin heeft het college de vakken A en E op de woonboulevard Capelle XL aangedragen.

Vragen GroenLinks over aandacht Universele Verklaring Rechten van de Mens
Er kwam een verzoek binnen van de heer A. van Mourik (GroenLinks) om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens blijvend onder de aandacht van Capellenaren te brengen. Dit in verband met het zestig jarig bestaan van de Verklaring. Het college besloot jaarlijks rond de Dag voor nieuwe Nederlanders in december extra aandacht te besteden aan de Verklaring. Daarbij betrekt het college bij straatnaamgeving de namen van belangrijke personen op gebied van mensenrechten in de naamsafwegingen.

Bouwplan Groenedijk 19
Het college nam kennis van zienswijzen over het bouwen van twee woningen op het perceel Groenedijk 19. Het college besloot de indieners van de zienswijzen te informeren over de stand van zaken rondom de bouwplannen.

Capelle realiseert 242 sociaal bereikbare huurwoningen in 2008, 2009 en 2010
Met de Stadsregio heeft de gemeente Capelle aan den IJssel afgesproken dat er 242 sociaal bereikbare huurwoningen gebouwd worden. Het college informeerde de portefeuillehouder Wonen van de Stadsregio dat de bouw van de 242 afgesproken woningen binnen de convenantperiode wordt gerealiseerd. Tevens stelde het college de totale productie van sociaal bereikbare woningen vast op 269.

Eerste evaluatie vergunningenbeleid evenementen
Het college stelde de eerste evaluatie van het 'nieuwe' vergunningenbeleid voor evenementen vast. De belangrijkste wijziging in het 'nieuwe' vergunningenbeleid is de mogelijkheid drie keer per jaar af te wijken van de gebruikelijke geluidsnorm van 75 decibel. Tot uiterlijk 01.00 uur is de maximale geluidsoverlast dan 110 decibel. Uit metingen op grote evenementen bleek dat deze norm nooit benaderd werd. Het college besloot daarom de maximale norm van 110 decibel te verlagen naar 100 decibel. Er zijn in Capelle aan den IJssel regelmatig meerdaagse evenementen. De drie dagen per jaar voor de verhoogde norm is krap. Daarom besloot het college dit te verhogen naar maximaal zes dagen per jaar.

Organiseren van Pre Party's door de Capelse Jeugdraad
De Capelse Jeugdraad (CJR) wil maandelijkse Pre Party's organiseren voor Capelse jeugd. Dit zijn feesten die van 16.00 tot 22.00 uur duren. Ze zijn bedoeld om jongeren te stimuleren in de eigen stad uit te gaan. Het college besteedde de organisatie van drie Pre Party's uit aan een evenementenbureau. Het budget wat hiervoor maximaal beschikbaar wordt gesteld is E 48.795, -.

Benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand
Het college benoemde de heer J. van Winden tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit voor een éénmalige huwelijksvoltrekking van zijn dochter op 4 juli 2008.

Mandaat ondertekening voorlopig verslag IOAW, IOAZ Bbz en WWB aan afdelingshoofd Sociale Zaken
Het college mandateerde het hoofd van de afdeling Sociale Zaken om het voorlopig verslag IOAW, IOAZ, Bbz en WWB te ondertekenen. De feitelijke en definitieve gegevens beoordeeld door de accountant.

Einddeclaratie ESF Work First
Het college nam kennis van de einddeclaratie ESF Work First. Het doel van het project was uitstroom van bijstandsklanten. Door loonkostensubsidie en behoorlijke afname van instroom van klanten in het project, zijn de kosten substantieel lager dan begroot. De totale projectkosten bedroegen
E 1.971.752, -. Begroot was E 4.797.826, -.

Beantwoording brief van de heer S. Nikolic
De heer Nikolic heeft een brief aan de gemeenteraad gestuurd waarin hij zijn onvrede uit over diverse zaken die speelden in de jaren '80 waaronder een verhuizing en bijstandsverstrekking. In de brief vraagt de heer Nikolic aan de raad deze zaken nader te onderzoeken. De raad heeft in reactie daarop aan het college gevraagd de brief te behandelen. Het college heeft aan de heer Nikolic laten weten dat zij het door hem gevraagde onderzoek niet gerechtvaardig vinden omdat de door hem aangedragen zaken te lang geleden hebben plaatsgevonden.

Waarneming portefeuille wethouder Binnendijk
In verband met de langdurige afwezigheid van wethouder R.P. Binnendijk heeft het college besloten om zijn portefeuille als volgt waar te nemen: burgemeester J.J. van Doorne neemt Economie, P&O en Juridische Zaken waar; Wethouder A.J. Moerkerke neemt Recreatie en Water waar; wethouder J.W.G.M. Jacobs neemt Buitenruimte, Straatreiniging en riolering waar en wethouder M.G. Jaliens neemt Werk en inkomen, Volwasseneneducatie, Minderheden/emancipatie/integratie/participatie en het wijkwethouderschap Oostgaarde waar.

---


Gemeente Capelle a/d IJssel