Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten

23 april 2008

Voor perstoelichting op woensdag 23 april

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 15 april.

Een nieuwe commissie âRuimtelijke Kwaliteitâ De ontwikkeling van de stad is een belangrijk onderdeel van het coalitieprogramma Eindhoven Eén. Hiermee wordt niet alleen de kwaliteit van de architectuur bedoeld, maar ook het duurzaam beheren en inrichten van de openbare ruimte en het versterken van groen en cultuurhistorische waarden. De wens is om hiervoor één commissie Ruimtelijke Kwaliteit in te stellen, die de Welstandscommissie en de Monumentencommissie vervangt. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft meer bevoegdheid dan de vorige commissies. Zo mag zij ook adviseren over de openbare ruimte. Door de verschillen met de vorige commissies moet de commissie Ruimtelijk Kwaliteit helemaal opnieuw worden opgebouwd, en voldoen aan een aantal voorwaarden. Er moet eerst een rechtsgeldige verordening komen, die de samenstelling en de werkwijze regelt. Vervolgens moeten er deskundige leden worden gezocht. Ten slotte moet de commissie âgevoedâ worden met uitgangspunten die door het bestuur zijn vastgesteld, zoals monumentenzorg en openbare ruimte. Omdat de oude commissies worden vervangen, zijn er geen extra kosten.
Startnotitie Integrale Wijkvernieuwing Genderdal Genderdal is een van de wijken die in het tweede deel van het Stedelijk Kader Herstructering onder handen wordt genomen. Inmiddels is er in de wijk al heel wat gedaan op fysiek, sociaal en economisch gebied. Nu moet in grote lijnen worden aangegeven hoe de rest van de plannen eruitziet. Begin 2008 hebben bewoners, corporaties en gemeente de hoofdlijnen voor de wijkvernieuwing besproken en globaal de organisatie van het proces aan-gegeven. Dit is vastgelegd in de startnotitie waar alle partijen mee hebben ingestemd. Hierin worden onder meer de ambities en de organisatie van het project besproken, maar ook de reeds behaalde resultaten. Met het vaststellen van de startnotitie gaat de wijkvernieuwing in Genderdal formeel van start. Er komt ook een communicatieplan, waarin ruimte is voor informatiebijeenkomsten, debatten of workshops om bewoners geïnformeerd te houden. De gemeente geeft er de voorkeur aan dat de wijkvernieuwingspartners zelf persoonlijk communiceren met de bewoners van Genderdal. Er is een bedrag gereserveerd voor de voorbereidingsfase, maar hoeveel geld er uiteindelijk geïnvesteerd zal worden, wordt bepaald op basis van de ontwikkelingsvisie van begin 2009.
Beeldkwaliteitsplan voor Goederen Distributie Centrum Noord (GDC) De gemeente Eindhoven is momenteel bezig met de planontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein: Goederen Distributie Centrum Noord (GDC). Naast het bestemmingsplan, om bouwplannen voor logistieke en afvalverwerkende bedrijven mogelijk te maken, is er ook een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is door de gemeente Eindhoven, in samenwerking met mede-eigenaar Mispelaar, gemaakt om als toetsingskader voor Welstand te dienen voor bouwaanvragen. Het beeldkwaliteitsplan is vooral belangrijk, omdat er informatie in staat over de samenhang tussen gebouwen, de inrichting van het bedrijventerrein en het ambitieniveau. De ontwikkeling en realisatie van het bedrijventerrein draagt bij aan de programmaâs Brabantstad, Brainport Eindhoven en de programmalijn Ruimtelijke Kwaliteit/Economie. Hoofdredenen voor inzet van het beeldkwaliteitsplan zijn de aandacht voor de soort bedrijvigheid (logistiek en afvalverwerkende bedrijven) en het kwaliteitsniveau, de aansluiting bij de ontwikkelingsvisie landelijk Strijp/BeA2 en visie A2-zone, aandacht voor water en groen, goedkeuring van de markt/grondeigenaren, positieve ervaringen en waardering van de Welstandscommissie.
Uitvoeringsprogramma Dienstverlening 2008
Een van de speerpunten van het college is het verbeteren van de dienstverlening. De gemeente Eindhoven kiest een benadering waarbij de vraag van de klant centraal staat, de klant vanuit één ingang, die via meerdere kanalen bereikbaar is, wordt geholpen en in één keer antwoord krijgt. Om dit te kunnen waarmaken, wordt een meerjarenprogramma uitgevoerd. In het âUitvoeringsprogramma Dienstverlening 2008â staan de ambities en doelstellingen beschreven voor dit jaar, evenals de manier waarop deze gehaald kunnen worden. De verbeteringen die de gemeente aanbrengt in haar dienstverlening zorgen ervoor dat de klant meteen voordeel ondervindt. Klanten kunnen bijvoorbeeld nadrukkelijk meepraten over de vormgeving en inrichting van de dienstverlening. Ook worden zij sneller geholpen door digitale dienstverlening en ontvangen bij complexere aanvragen binnen 5 werkdagen een antwoord of een ontvangstbevestiging. Er wordt gewerkt aan de inrichting van een Inwonersplein voor burgers en een Ondernemersplein voor bedrijven en instellingen. Onder de noemer âDienstverlenen doen we zo!â wordt veel belang gehecht aan de verwachting en waardering van de klant, en zorgt de invoering van kwalitatieve servicenormen voor uniforme bejegening en betrouwbaarheid. De begroting voor 2008/2009 is vastgesteld op ⬠11,2 mln.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
deze pagina printen
mail deze link door