Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Buurtreferendum Westerpark op 16 april

Persbericht
Datum: 30 januari 2008

De vraagstelling voor het buurtreferendum over het Domela Nieuwenhuisplantsoen is bekend. Als de opkomstdrempel wordt gehaald, houdt een meerderheid van de leden van de deelraad Westerpark zich aan de uitslag van het referendum.

Gisteren, dinsdag 29 januari 2008, heeft de deelraad Westerpark besloten het buurtreferendum over het Domela Nieuwenhuisplantsoen te houden op woensdag 16 april 2008. Een referendum moet gehouden worden binnen vier maanden na de inwilliging van het verzoek (in dit geval 18 december 2007). Ingevolge de Gemeentewet mag de deelraad zich niet formeel vooraf binden aan de uitslag van het referendum. Vrijwel alle raadsleden - alleen de VVD-raadsleden en een afwezig PvdA-raadslid niet - hebben toegezegd zich aan de uitslag te houden, mits de opkomstdrempel wordt gehaald (in dit geval 2827 uitgebrachte stemmen).

De deelraad heeft op advies van de onafhankelijke Referendumkamer besloten tot de volgende vraagstelling: De deelraad Westerpark heeft besloten om maximaal 20% van het plangebied Domela Nieuwenhuisplantsoen te bebouwen (raadsbesluit 2007/5010). Bent u voor of tegen dit besluit?

Ook heeft de deelraad een subsidieregeling vastgesteld voor bewoners en groepen, die in het kader van het buurtreferendum campagne willen voeren. De uiterste datum voor het aanvragen van subsidie is 20 februari 2008.

Op 18 december ging de deelraad akkoord met het houden van een correctief buurtreferendum, gericht op het raadsbesluit over de herinrichting van het Domela Nieuwenhuisplantsoen. De buurt waar het referendum wordt gehouden omvat de Spaarndammerbuurt, de Zeeheldenbuurt en de Houthaven. Het Domela Nieuwenhuisplantsoen ligt aan het begin van de Spaarndammerstraat op de plek waar vroeger de Maria Magdalenakerk stond (niet te verwarren met het plantsoen aan de andere kant van de spoortunnel waar het standbeeld van Domela Nieuwenhuis staat).