Persberichten

De sportieve kant van Support 2008

Publicatiedatum: 28-03-2008

Utrecht, maart 2008 - Net als in voorgaande jaren worden tijdens Support 2008 van 16 tot en met 19 april in de Jaarbeurs Utrecht weer verschillende sportieve activiteiten georganiseerd, o.a. rolstoeldansen, zitvolleybal en boccia.
Deze editie kent het sportprogramma 3 takken van sport die hun beursdebuut maken, namelijk dammen, sportschieten en bankdrukken. Van alle sporten worden demonstraties gegeven, bezoekers kunnen zelf meedoen en er is de mogelijkheid informatie in te winnen. Op zaterdag 19 april tijdens de kidsdag kunnen de kinderen op de stand van NebasNsg (Gehandicaptensport Nederland) T-shirts beschilderen en ook liggen er voor de liefhebbers kleurplaten.

De volgende sporten zijn op de professionele sportvloer in hal 7 te vinden:

Bankdrukken
Bankdrukken valt onder de krachtsporten en wordt vanuit liggende positie beoefend. Het is geschikt voor zowel sporters met een lichamelijke als met een visuele handicap. Het verschil met het reguliere bankdrukken is dat de voeten van de sporter de grond niet hoeven te raken. Enige voorwaarde is dat de sporter, man of vrouw, armen en handen kan gebruiken om de halter van de borst omhoog te drukken. Dit jaar maakt het bankdrukken haar debuut op Support. Op 19 april worden demonstraties gegeven en bezoekers kunnen zelf plaatsnemen om hun krachten te meten.

Boccia
Boccia (spreek uit: 'botsja') is een vorm van mikspelen en is speciaal bedoeld voor mensen met een zware handicap. Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld- en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is Boccia ook een Paralympische sport.
Tijdens Support 2008 vinden we Boccia wederom op alle vier de dagen terug op de sportvloer. Er worden demonstraties gegeven en het is ook mogelijk om de sport zelf uit te proberen of bijvoorbeeld een wedstrijdje te spelen tegen een van de selectieleden uit het Nederlands team.

Dammen
Dammen is een denksport waarbij gespeeld wordt op het dambord zoals we dat ongetwijfeld allemaal wel kennen. Voor mensen met een visuele handicap bestaan er aangepast borden met 'ingezonken' speelvelden en voelbare stippen op de schijven, zodat zwart en wit van elkaar onderscheiden kunnen worden. Ook voor mensen met een lichte dan wel zware lichamelijke handicap bestaan aangepaste borden. Een aantal ervaren dammers zullen hun sport demonstreren. Daarnaast is het mogelijk om met meerdere bezoekers tegelijk aan te schuiven voor een partijtje simultaan dammen (1 ervaren dammer speelt tegelijkertijd tegen meerdere tegenstanders).

Rolstoelbasketbal
Rolstoelbasketbal is een dynamische sport, waarbij razendsnelle fast-breaks, uiterste stoelbeheersing en hard blokken spectaculaire onderdelen zijn. Op een paar kleine afwijkingen na kent het rolstoelbasketbal dezelfde regels als bij het valide basketbal. Er wordt gewoon vijf tegen vijf gespeeld en de baskets hangen op de normale hoogte van 3.05m. Mensen met en zonder lichamelijke beperking kunnen in Nederland deelnemen aan rolstoelbasketbal. De soorten handicaps kunnen zeer uiteenlopen.

Rolstoeldansen
Rolstoeldansen, een sport waar muziek in zit, het swingt en is geschikt voor vele doelgroepen. Wanneer je in een rolstoel zit, kun je duodansen (voor twee rolstoelgebruikers) of combidansen (met een staande partner). Beide vormen zijn zowel mogelijk met een handbewogen als een elektrische rolstoel.
Er zullen zowel demonstraties rolstoeldansen zijn als dat bezoekers zelf mee kunnen doen.

Rolstoelhockey
Hockey voor mensen met een handicap kent verschillende vormen: in een rolstoel speel je elektrisch of handbewogen rolstoelhockey waar eigen, aangepaste spelregels gelden. Er wordt een lichte hockeystick gebruikt en eventueel een T-vormige stick voor aan de voetenplank.
Andere vormen van hockey voor mensen met een handicap zijn LG-hockey of G-hockey. LG-hockey is voor mensen met een lichamelijke handicap die niet afhankelijk zijn van een rolstoel en G-hockey is voor mensen met een verstandelijke handicap.

Sportschieten
Voor mensen met een visuele beperking is het sportschieten in aangepaste vorm uitstekend te beoefenen. De schietsport is namelijk dankzij een aantal regels een veilige sport.
Mensen met een visuele beperking kiezen voor het beoefenen van het luchtdruksportschieten en maken gebruik van geluidssignalen (auditieve ondersteuning). Op het geweer zit bovendien een telescoopvizier, waarin elektronica is geplaatst. De lichtgevoelige cel achter in de 'kijker' zet het licht om in geluid. Dit geluid is via een koptelefoon te horen. Hoe hoger de toon is, hoe dichter het geweer op de ultieme 10 is gericht. Op 10 meter afstand staat een felle lamp. Deze lamp verlicht de roos extra fel zodat de gevoelige elektronica nog meer gedetailleerdere signalen kan ontvangen.
Om geen verschil te hebben tussen een blinde- en een slechtziende schutter, speelt iedere schutter met een donkere bril op.

Wheelchair Rugby
Wheelchair rugby is dé teamsport voor mensen met een motorische beperking aan benen en armen. Het is een combinatie van rolstoelbasketbal en 'American Football'. Wheelchair rugby wordt in een rolstoel beoefend, maar gaat er vaak net zo ruig aan toe als bij het reguliere rugby. Deze sport wordt vooral beoefend door mensen met een Wheelchairriplegie (cervicale dwarslaesie). Maar ook mensen met een andere aandoening, zoals polio, de ziekte van Guillain Barre en kleine mensen die functioneel een beperking hebben aan alle vier hun ledematen, kunnen deelnemen aan deze teamsport.

Zitvolleybal
Zitvolleybal is een alternatief voor mensen die niet staand kunnen volleyballen. Het wordt gespeeld met een al dan niet gemengd team van zes spelers waarbij het zitvlak of een deel van de romp contact moet houden met de vloer. Mensen met en zonder lichamelijke handicap kunnen deelnemen aan zitvolleybal. De soorten handicaps kunnen zeer uiteenlopen, maar de hand- en armfunctie dienen in redelijke mate aanwezig te zijn.

Tafeltennis
Tafeltennis is een leuke en attractieve sport, waarin snelheid en balgevoel een belangrijke rol spelen. Zowel mensen met een verstandelijke handicap als mensen met een lichamelijke handicap kunnen deze sport beoefenen. Dat maakt deze sport goed toegankelijk voor velen.
Op de sportvloer vinden bezoekers vier dagen lang tafeltennistafels waar ze zelf een balletje kunnen slaan. Ook zal de Nederlandse selectie demonstraties en clinics verzorgen.

Voor de laatste aanpassingen en het complete programma verwijzen wij u naar de website www.supportbeurs.nl en/of www.nebasnsg.nl.

---

Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions