Gemeente Baarn

Informatieochtend veiligheid en een lichamelijke beperking

Op woensdag 16 april verzorgen de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn en de Brandweer Baarn een informatieochtend over de veiligheid van mensen met een lichamelijke beperking, met als thema 'veiligheid & beperking'. Deze bijeenkomst is een vervolg op een circulaire die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Taskforce 'Handicap en Samenleving' is uitgebracht, waarin aandacht wordt gevraagd voor dit thema. De ochtend begint om 9.30 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn.

Aan de gemeenten, provincies, organisaties van en voor mensen met beperkingen is gevraagd om beter voorbereid te zijn op het redden van mensen met een beperking bij calamiteiten zoals brand. De veiligheid van thuiswonende mensen met beperkingen staat onvoldoende op de kaart, vindt de minister van Binnenlandse Zaken. Lokale platforms en belangenorganisaties van mensen met een handicap of chronische ziekte kunnen hun achterban wijzen op het belang van aandacht voor de eigen veiligheid. Het uitwisselen van kennis en ervaringen blijkt hierbij heel belangrijk te zijn.

De voorlichtingsmorgen is een samenwerking tussen de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn (SGB) en de Brandweer Baarn. Oktober vorig jaar hebben die organisaties samen een oefening gehouden, om beter zicht te krijgen op specifieke problemen voor mensen met een lichamelijk beperking bij een noodzakelijke ontruiming. Beide organisaties zijn toen tot de slotsom gekomen dat het wenselijk is om samen een informatiebijeenkomst te organiseren over dit thema.

Inhoud van de ochtend
Tijdens de informatieochtend krijgen mensen met een beperking tips en adviezen om hun veiligheid te vergroten. Ook wordt de film 'Niet bang maar voorbereid' vertoond. Deze film is gemaakt door de Taskforce Handicap en Samenleving, in samenwerking met de brandweer De Bilt. De ochtend wordt geopend door wethouder Joost de Wilde. Namens de Brandweer Baarn spreekt de heer Rob Giltaij over diverse veiligheidstips met de aanwezigen. Daarna is er de mogelijkheid het onderwerp verder door te spreken en ervaringen uit te wisselen.

Locatie en aanmelding
De informatiebijeenkomst vindt plaats in Zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn, op 16 april 2008, aanvang 9.30 uur tot ca. 11.30 uur. U kunt zich aanmelden voor de ochtend bij mw. Petra Verwoerd, tel. (035)5425855 en mw. Daisy Koenen tel. (035)5423625.