Persberichten

Support 2008; Toegankelijkheid voor iedereen

Publicatiedatum: 01-04-2008

April 2008

Tijdens Support 2008 presenteren zich in de Jaarbeurs Utrecht, op initiatief van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving, diverse bedrijven en organisaties op het themapaviljoen Toegankelijkheid voor iedereen! Het paviljoen laat een dwarsdoorsnede van de maatschappij zien op het gebied van toegankelijkheid voor en participatie van mensen met een handicap: verkeer en vervoer, recreatie, veiligheid en zelfredzaamheid, internet, werken en financiën. Support vindt van 16 tot en met 19 april plaats in de Jaarbeurs Utrecht; het themapaviljoen is te vinden in hal 9, standnummer B 040.


Het bijzondere aan het Toegankelijkheidspaviljoen is, dat het een dwarsdoorsnede laat zien van wat er op het gebied van toegankelijkheid 'te koop is'. En dan benaderd vanuit de gehele maatschappij; niet alleen vanuit mensen met een handicap. Daarmee laat het paviljoen ook zien dat toegankelijkheid een zaak van en voor iedereen is.
Het paviljoen is opgezet door het Nederlands Centrum voor Totale Toegankelijkheid (NCTT). Het NCTT heeft als doel het helpen realiseren van totale toegankelijkheid voor iedereen, op alle gebieden van het maatschappelijk leven. Deze integrale benadering is ook het uitgangspunt van alle projecten, waaraan het NCTT ondersteuning verleent.

Wat is er te zien?
Bezoekers kunnen op dit themapaviljoen onder meer het nieuwste materieel van NS bewonderen. ABN AMRO presenteert de I-Cane, een revolutionair nieuwe elektronische blindenstok en bij Landstede Buitengewoon Reizen en Galant hotels is er informatie te vinden over toegankelijk reizen en comfortabel verblijven met een handicap. Daarnaast laat Brandweer De Bilt zien wat er in de laatste twee jaar tot stand is gebracht op het gebied van zelfredzaamheid voor mensen met een handicap. Stichting Perspectief laat cursusmaterieel zien, ten behoeve van bus-, trein- en horecapersoneel, inclusief onderwijs. Het Revalidatiefonds streeft naar een toegankelijke samenleving en ondersteunt projecten op het gebied van onderwijs, arbeid, wonen, vrije tijd of vervoer. Iedereen moet mee kunnen doen in onze maatschappij en een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. De Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving werkt onder andere samen met het Veiligheidsberaad en vergroot op lokaal niveau de participatie van mensen met een handicap.

De deelnemers van het paviljoen
ABN AMRO:
Op het terrein van de financiële dienstverlening aan senioren en mensen met een functiebeperking is ABN AMRO actief door het ondersteunen van initiatieven ter verbetering van de toegankelijkheid van bankdiensten voor deze groepen in de samenleving. ABN AMRO speelt een actieve rol in de Werkgroep Toegankelijkheid en Bereikbaarheid, die in opdracht van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer zich samen met belangenorganisaties in Nederland toelegt op het oplossen van knelpunten in de dienstverlening aan genoemde groepen. Tijdens de Support beurs zal ABN AMRO in het Toegankelijkheidspaviljoen gastvrijheid bieden aan het project I-Cane, een revolutionair nieuwe elektronische blinden geleidestok. ABN AMRO sponsort de ontwikkeling van deze nieuwe vinding enkele jaren (www.i-cane.nl). Daarnaast zal door middel van foto- en tekstmateriaal een beeld worden gegeven van de activiteiten van de bank op het gebied van verbetering van de toegankelijkheid van haar dienstverlening.

Brandweer, gemeente De Bilt
Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving en de brandweer De Bilt hebben via de film "niet bang maar voorbereid" de discussie geopend over de vooruitgang in de afgelopen jaren wat betreft zelfredzaamheid voor mensen met een beperking.
Voor de brandweer heeft het ministerie van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een lesbrief laten ontwikkelen om brandweerpersoneel te ondersteunen. Deze lesbrief dient als hulpmiddel in verband met de beeldvorming over mensen met een handicap.
In de toekomst zullen de hulpdiensten getraind worden wat betreft het praktijkgedeelte.

Galant Hotel Beekhuizen
Een vijf sterren vakantiehotel in een prachtige omgeving: beschermd natuurgebied "De Posbank" aan de Veluwezoom. De aard en opzet van onze uiterst comfortabele Galant Hotels stelt naast reguliere bezoekers tevens gasten met een lichamelijke beperking in staat om op individuele basis een vakantie te boeken. Persoonlijke zorg is op de achtergrond aanwezig . De juniorsuites en alle verdere faciliteiten zoals onder andere de wellness zijn op subtiele wijze aangepast.

Landstede Buitengewoon Reizen
Is een bij ANVR en SGR aangesloten reisbureau dat zich heeft gespecialiseerd in individuele reismogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking. Er wordt gebruik gemaakt van goed aangepaste accommodaties binnen het reguliere aanbod van touroperators en van accommodaties waar een nauwe samenwerking mee is in verband met de rechtstreekse benadering. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met alle wensen van de minder mobiele reizigers. Het merendeel van de accommodaties zijn door de organisatie gecheckt om zo de kwaliteit te waarborgen.

Nederlandse Spoorwegen
NS werkt continue aan toegankelijke dienstverlening. Dit raakt de bedrijfsvoering in brede zin: van de NS medewerkers tot de kaartautomaten; van stationsinrichting tot aan de eisen die gesteld worden aan nieuwe treinen. Op Support 2008 kan het publiek onder andere kennis maken met de nieuwe sprinter met lage instap, de nieuwe toegankelijke kaartjesautomaat en de nieuwe mogelijkheden voor mensen met een functiebeperking om online assistentie aan te vragen tijdens het reizen met de trein via onze website: www.ns.nl.

Stichting Perspectief
Stichting Perspectief werkt op diverse manieren mee aan een toegankelijke en welkome samenleving voor iedereen. Op Support 2006 sloot zij een contract met Connexxion gericht op toegankelijk vervoer. Intussen geeft Perspectief bij meerdere OV bedrijven verspreid over het hele land, trainingen aan chauffeurs en conducteurs. Centraal staat hoe ze alle reizigers een goede service kunnen bieden. Afgelopen jaar is eenzelfde type training ontwikkeld en uitgevoerd voor de horeca. Voor het onderwijs heeft Perspectief de Index voor Inclusie geïntroduceerd. Een 'gereedschapskist' die scholen kan helpen bij het omgaan met de enorme diversiteit van leerlingen. Meer informatie vindt u in de stand van Stichting Perspectief op Support 2008 en op www.perspectief.org of www.indexvoorinclusie.nl

Het Revalidatiefonds
Het Revalidatiefonds is opgericht in 1960 en zet zich in voor kinderen en volwassenen met een zichtbare of onzichtbare lichamelijke handicap of chronische ziekte. Dit wordt gedaan door projecten te financieren en initiatieven te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan een 'samenleving zonder drempels'. Of het nu is op het gebied van onderwijs, arbeid, wonen, vrije tijd of vervoer, het Revalidatiefonds streeft ernaar dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij en een zo zelfstandig mogelijk leven kan leiden. Om de doelstellingen te bereiken heeft het revalidatiefond de hulp en samenwerking nodig van andere organisaties en personen uit de samenleving.
Om mensen met- en zonder lichamelijke beperking bewust te maken van het feit dat participatie en integratie in onze samenleving zeker mogelijk is, maakt het Revalidatiefonds tijdens de beurs onderdeel uit het van toegankelijkheids Paviljoen. Hier worden een aantal projecten gepresenteerd die een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving
Om te zorgen dat mensen met een handicap kunnen participeren in de samenleving dienen instrumenten als ontmoeting, beeldvorming en empowerment ingezet te worden.
Het versterken en vergroten van de mogelijkheden tot participatie van mensen met een handicap op lokaal niveau. De komende drie jaar worden een aantal initiatieven genomen om op lokaal niveau de participatie van mensen met een handicap te vergroten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen en resultaten van de Taskforce Handicap en Samenleving, zoals deze tot 1 april 2008 bestond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving opdracht gegeven om het project 'Veiligheid en verminderde zelfredzaamheid' uit te voeren. Samen met gemeenten, provincies, hulpverleningsdiensten en organisaties van/voor mensen met een handicap wordt dit uitgevoerd. Nauw wordt samengewerkt met het Veiligheidsberaad.

---

Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions