Gemeente Buren


Provinciale Staten in debat over ambulancezorg

Provinciale Staten in debat over ambulancezorg

Woensdag 16 april a.s. gaan de Gelderse Statenleden in debat met inwoners en organisaties over de ambulancezorg. De vraag is hoe de provincie Gelderland zich in de toekomst hierin moet opstellen.

Het debat vindt plaats in zalencentrum De Vicary te Ochten en duurt van 18.00 tot 20.00 uur. De burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe, de heer C.W. Veerhoek, opent het debat. De avond wordt afgesloten door mevrouw M. Aartsen, plaatsvervangend voorzitter Provinciale Staten.

Provinciale Staten nodigen u van harte uit.

Aanrijtijden

Onderwerp van het debat is ondermeer de aanrijtijden van ambulances. Ambulances moeten binnen 15 minuten na een oproep ter plaatse zijn. De norm is dat dit in 95% van de gevallen gehaald wordt. Dit is echter niet het geval in Gelderland. Om de norm te kunnen halen wordt er wel gepleit voor meer standplaatsen. De provincie is verantwoordelijk voor de spreiding van de standplaatsen. Moet de spreiding van de standplaatsen aangepakt worden of ligt de oplossing in het opheffen van verkeersremmende maatregelen of het plaatsen van defibrillatoren (AEDs) in publieke ruimtes?

Financiering

Tijdens het debat zal ook aandacht worden besteed aan de financiering van de ambulancezorg. De verantwoordelijkheid voor de financiering ligt bij de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Met de bijdrage van deze partijen redt de ambulancezorg in Gelderland het niet, daarom heeft de provincie voor de komende drie jaar één miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor oplossingen die de regios zelf aangedragen hebben. Moet de provincie na drie jaar doorgaan met deze extra financiering of moet de ambulancezorg in de toekomst volledig geprivatiseerd worden?

Stellingen

De discussie over ambulancezorg wordt gevoerd aan de hand van stellingen. U kunt vanaf 2 april alvast meediscussiëren via www.vertelhetps.nl.