Provincie Groningen

Expertmeeting 'jongeren en alcohol' 7 april 2008

Woensdag 16 april a.s. gaan leden van Provinciale Staten in gesprek met verschillende organisaties, gemeenten en jongeren over het thema 'jongeren en alcohol'. Deze expertmeeting is een initiatief van de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid en heeft als doel de verschillende partijen bij elkaar te brengen, te discussiëren, kennis uit te wisselen en te kijken wat een oplossingsrichting is voor het toenemende alcoholgebruik onder jongeren.

Zorgelijke situatie
De Statencommissie maakt zich zorgen over het toenemend alcoholgebruik onder jongeren. De feiten zijn alarmerend te noemen: op 12-jarige leeftijd heeft bijna de helft van de scholieren al eens alcohol gedronken, op 15-jarige leeftijd drinkt de helft wekelijks alcohol. Jongeren onder de 16 jaar geven aan dat zij ondanks een wettelijk verbod makkelijk alcoholhoudende dranken kunnen krijgen. Het 'comazuipen' is inmiddels een bekend begrip en ziekenhuisopnames van jongeren vanwege overmatig alcoholgebruik zijn geen zeldzaamheid meer.

Expertmeeting jongeren en alcohol klein

Kennisuitwisseling en discussie
Kennisuitwisseling en discussie staan centraal tijdens de expertmeeting. De middag wordt ingeleid door een aantal sprekers. Zij besteden aandacht aan een pilotproject van de gemeenten De Marne, Winsum en Zuidhorn. Dit project heeft als doel heeft het alcoholgebruik onder jongeren te beteugelen. Naast de aandacht voor deze pilot gaan zij ook in op de situatie elders in de provincie. Het tweede deel van het programma is een rondetafeldiscussie, waaraan vertegenwoordigers van onder andere de Friese actiegroep Vroeg Op Stap, de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen, het jongerenwerk en jongeren zelf zullen deelnemen. Vragen als "Wat is nu eigenlijk het probleem?", "Wie is verantwoordelijk voor dit probleem?", "Welke aspecten blijven onderbelicht?" en "Waar liggen de oplossingen?" zullen in de discussie aan de orde komen.

Bijwonen?
De bijeenkomst vindt plaats in Statenzaal van het provinciehuis, Martinikerkhof 12 en is openbaar. Aanvang: 14.00 uur, ontvangst vanaf 13.30 uur.

U kunt zich tot en met 11 april aanmelden bij de Statengriffie, telefoon: 050-316 4655 of per e-mail: m.verweij@provinciegroningen.nl

7 april 2008