Ingezonden persbericht


Tweede KANTL-conferentie 2008

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert naar aanleiding van nieuw werk van haar leden drie conferenties waarin de auteurs hun publicatie toelichten en, in het geval van creatief werk, er ook uit voorlezen. De KANTL-conferenties 2008 worden gehouden door Anne Provoost, Karel Porteman en Anne Marie Musschoot.

Op 6 maart verscheen bij uitgeverij Bert Bakker "Een nieuw vaderland voor de muzen", het derde deel van de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur. Het is de vierde uitgave in de zevendelige reeks, die wordt uitgebracht onder auspiciën van de Nederlandse Taalunie. Dit deel is geschreven door Karel Porteman en Mieke B. Smits-Veldt en behandelt de periode 1560-1700. Op woensdag 16 april geeft Karel Porteman daarover een lezing onder de titel "Een nieuw vaderland voor de muzen. Overwegingen bij de nieuwe geschiedenis van de Nederlandse literatuur van de Gouden Eeuw".

WOENSDAG 16 APRIL - 20.00u

Karel Porteman

Een nieuw vaderland voor de muzen. Overwegingen bij de nieuwe geschiedenis van de Nederlandse literatuur van de Gouden Eeuw.

De Nederlandse 'Gouden Eeuw' betekende een hoogtepunt op het gebied van kunst en wetenschap. In de van Spanje bevrijde Republiek, die na amper twee generaties tot een Europese macht was uitgegroeid, speelde ook de literatuur een belangrijke rol. Ze ontwierp mede de waarden en idealen van de nieuwe natie; de muzen van de nieuwe, klassiek georiënteerde Europese letteren gaf zij een nieuw vaderland en voor de burgers schiep en onderhield zij een stevig sociaal bindmiddel. Dit fraaie beeld én zijn tegenbeelden worden in dit boek geëvoceerd in een uitvoerig historisch relaas, gekenmerkt door veelheid en verscheidenheid. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar de groten (Hooft, Bredero, Vondel, Huygens, Cats) en hét genre van deze periode (het toneel), maar ook naar het literaire bedrijf in zijn geheel. Ook de letterkunde van de Spaans gebleven Zuidelijke Nederlanden komt aan bod, nadrukkelijker dan ooit.

Toegang? 5 euro per conferentie, 12 euro voor de hele reeks.

Wanneer? om 20.00u (na de lezing volgt een kleine drink in de salons)

Reserveren? Is niet noodzakelijk maar wel aangewezen: 09/ 265 93 40 - info@kantl.be

Waar? Vergaderzaal - Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- & Letterkunde - Koningstraat 18, B-9000 Gent

Boekenstand verzorgd door boekhandel Walry

--
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) Koningstraat 18 - B-9000 Gent
Tel: + 32 9 265 93 40 / Fax: +32 9 265 93 49
E-mail: secretariaat@kantl.be
www.kantl.be