Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

9 april 2008

Freudenthal Instituut organiseert zesde editie Grote Rekendag

150 duizend basisschoolleerlingen rekenen één dag aan 'tijd'

Scholieren van ruim 800 basisscholen in Nederland en Vlaanderen gaan tijdens de zesde editie van de Grote Rekendag op 16 april aan de slag met creatieve rekenproblemen binnen het thema 'tijd'. De succesvolle Grote Rekendag wordt jaarlijks door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht georganiseerd om leerlingen en leraren enthousiast te maken voor het rekenen.

Met de Grote Rekendag wil het Freudenthal Instituut wijzen op het belang van rekenen op de basisschool en laten zien hoe wiskunde terugkomt in het dagelijks leven. Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Onderwijs onderschrijft het belang van de Grote Rekendag. "Haal uit kinderen wat er in zit", aldus Dijksma. Kinderen moeten geënthousiasmeerd en geprikkeld worden, ook voor wiskunde. Dit geldt voor de zwakke rekenaars, maar ook voor de sterke.

Tijdslinger van paperclips

Tijdens de Grote Rekendag komen de leerlingen op hun eigen niveau en op een interactieve manier in contact met het onderwerp 'tijd'. Zo leren de jongste kinderen om te gaan met minuten en seconden en maken ze een eigen tijdslinger van paperclips en een sleutelbos. In de bovenbouw gaan de basisscholieren aan de slag met tijdverschillen aan de hand van het verhaal "Een reis rond de wereld in 80 dagen". Ook het chatten met mensen in een andere tijdzone komt aan bod. Op welke tijd kun je bijvoorbeeld het beste chatten met een vriend in New York?

Schoolbezoek

Voor journalisten bestaat de mogelijkheid om op 16 april een van de participerende basisscholen te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Liesbeth Walther van het Freudenthal Instituut (030 263 5564, l.walther@fi.uu.nl).

Freudenthal Instituut

Het Freudenthal Instituut is onderdeel van de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het heeft de taak om de kwaliteit van het onderwijs in rekenen, wiskunde en natuurwetenschappen, in het basis- en voortgezet onderwijs, te bevorderen.

Meer informatie

Ronald Keijzer, Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht, (030) 263 5563, r.keijzer@fi.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.

Zie ook de internetpagina van de Grote Rekendag: http://www.rekenweb.nl/groterekendag.