Gemeente Eindhoven

Persbericht 11 april 2008, no. 099

Conferentie âNaar een duurzame voorraadâ opstap naar een structurele aanpak

Duurzaam verbouwen: G27 zoekt partners!
De G27-gemeenten zijn op zoek naar minimaal 50 woningcorporaties en schoolbesturen die âsamen met deze gemeenten â woningen, kantoren en scholen duurzaam willen verbouwen. Dat staat in het implementatieprogramma âNaar een duurzame voorraadâ dat de gemeenten woensdag 16 april tijdens een gelijknamig conferentie aanbieden aan de ministeries van VROM en EZ. Het implementatieprogramma is één van de activiteiten van de G27 om uitvoering te geven aan het Convenant âMeer met Minderâ van januari van dit jaar. Daarin hebben overheid, energiebedrijven, woningcorporaties, bouw- en installatie bedrijven afgesproken de komende drie jaar 500.000 bestaande woningen en bedrijfsgebouwen minimaal 30% zuiniger te maken.
Rigide normen
De G27-gemeenten willen hun bijdrage daaraan leveren. Tegelijkertijd zien zij dat het duurzaam verbouwen van panden in de praktijk vaak niet goed of weinig structureel van de grond komt. Bij de verbouwing van scholen blijkt bijvoorbeeld vaak dat de ingrijpende verbetering strandt op rigide normen voor budgetten en termijn voor groot onderhoud.

Met de gezamenlijke aanpak en het gebruik van een gemeenschappelijk instrumentarium wil de G27 ervoor zorgen dat duurzaam verbouwen in hun gemeenten structureel van de grond komt. Eén van de doelstellingen van het plan van aanpak âNaar een duurzame voorraadâ is onder meer dat duurzaamheid een vast onderdeel wordt van integrale wijkvernieuwingsprojecten. Stap verder
Wat dat betreft gaat âNaar een duurzame voorraadâ duidelijk nog een stap verder dan âMeer met minderâ dat zich concentreert op de verbetering van de energieprestatie en binnenmilieu van gebouwen. Met dit programma wil de G27 zich ook richten op andere duurzaamheidthemaâs bij gebouwen. Verder wordt met gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk geprobeerd een financiële constructie te ontwikkelen voor het verbeteren van schoolgebouwen.

In de afgelopen periode hebben gemeenten, woningcorporaties en schoolbesturen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant in projecten positieve resultaten geboekt met een prestatiegerichte werkwijze, ondersteund door een gebruiksvriendelijk instrumentarium (GPR Gebouw Bestaand).
Conferentie
Onder aanvoering van wethouders Mary Fiers (Eindhoven), Jolanda Reitsma, (Apeldoorn) en Lex Smeets (Heerlen), presenteren de steden op 16 april aanstaande hun landelijk implementatieprogramma âNaar een duurzame voorraadâ aan het ministeries van VROM en EZ, als onderdeel van hun speerpuntenbeleid duurzame ontwikkeling Fysieke Pijler.

Dat gebeurt tijdens de conferentie âNaar een duurzame voorraadâ in de Talent Factory in âs-Hertogenbosch. Gemeenten, woningcorporaties en schoolbesturen wisselen hier ervaringen uit en geven toelichting op de resultaten van de pilotprojecten. De conferentie is tevens het startsein voor het implementatieprogramma âNaar een duurzame voorraadâ. Meer informatie
Meer informatie over de conferentie âNaar een duurzame voorraadâ vindt u op www.dubonieuwestijl.nl.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
deze pagina printen
mail deze link door