Stichting hekelt met poëzieprijs anonimiteit dienstverlening

14/04/2008 12:42

Stichting Eén en Ander

Uitnodiging aan de pers, niet bestemd voor berichtgeving

De voorzitter van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), prof. dr W.B.H.J. (Wim) van de Donk, reikt op woensdag 16 april om 16.00 uur de Poëzieprijs 2008 van de stichting Eén en Ander uit. De eerste editie van deze prijs heeft als thema Ode aan de loketbediende. De stichting komt met dit thema in het geweer tegen de toenemende anonimiteit van publieke en ook private dienstverlening.

De uitreiking van deze poëzieprijs, die bestaat uit een weekendje weg voor twee personen in de Benelux, vindt plaats op het Centraal Station in Den Haag. Nadat de winnende dichter zijn bekroonde gedicht voordraagt, biedt de vijfjarige Puk een loketbediende als dank een grote bos bloemen aan. Van de Donk gaat bij deze uitreiking in op de toenemende vervreemding in de samenleving als gevolg van vermeende doelmatigheid.

De commissie 'Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat', waarvan hij voorzitter was, adviseerde de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij de presentatie van het rapport in februari dit jaar gaf de commissie te kennen dat de verzakelijking van de overheid een uiteindelijke bedreiging vormt van de rechtsstaat.

In NRC Handelsblad zei Van de Donk hierover dat 'veel van de instituties van de rechtsstaat zijn verdrongen in de zoektocht naar doelmatigheid. Je vertekent de werkelijkheid. Je meet met kengetallen, terwijl het gaat om persoonlijk contact'. 'We hebben de conciërges en tramconducteurs weggehaald. Is dat niet een beetje naïef geweest? Ik vraag me af of dat de maatschappij niet meer kost dan dat het oplevert.'

Als het gaat om burgerschap, zijn mensen het volgens de voorzitter van de WRR 'spuugzat dat de kwaliteit van de menselijke relaties en het samenleven onder druk worden gezet'.