Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 april 2008

De elite en de ondergang van de NV Nederland

Gepubliceerd op 14 april 2008

De teloorgang van de oude, aristocratische families heeft een grote verandering in de netwerken van de economische elite in gang gezet, betogen politicologen Meindert Fennema en Eelke Heemskerk in hun boek Nieuwe Netwerken: De elite en de ondergang van de NV Nederland.

Netwerk van dubbelfuncties in verval

De spectaculaire opkomst van buitenlandse bestuurders en de aarzelende toetreding van vrouwen in de bestuurskamers hebben die ontwikkeling recent nog versterkt: het netwerk van dubbelfuncties raakt in verval en de commissariatenverzamelaar verdwijnt. Ook worden de netwerken tussen overheid en bedrijfsleven minder hecht.

Traditionele normen waarden

Wat is er over van de traditionele normen en waarden in het bedrijfsbestuur na de code Tabaksblat? Is de nieuwe regelgeving effectief? Zijn de nieuwe waakhonden wel waaks genoeg? Wat zijn de gevolgen van de internationalisering voor het bedrijfsbestuur en voor de toezichthouders? En hoe reageren individuele bestuurders en commissarissen op deze nieuwe ontwikkelingen? Al deze vragen komen aan de orde in Nieuwe Netwerken.

Boekpresentatie

De boekpresentatie vindt plaats op woensdag 16 april in de Agnietenkapel. Tijdens die presentatie geven diverse sprekers hun mening over het boek en de onderliggende thema's. Bron: FMG Communicatie