Minister Plasterk opent tentoonstellingspaviljoen scheepsarcheologie

15/04/2008 09:01

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

PERSBERICHT
Lelystad, 15 april 2008

Minister Plasterk opent nieuw tentoonstellingspaviljoen scheepsarcheologie

Morgen opent minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het nieuwe tentoonstellingspaviljoen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Lelystad. Deze buitenvitrine, een innovatief ontwerp van Jur Jonges, is speciaal gebouwd voor het wrak van de 17e eeuwse beurtvaarder dat in 1980 werd opgegraven in het centrum van Lelystad. Dit schip is één van de honderden scheepswrakken die in de loop van de tijd in de polders zijn aangetroffen en door de RACM zijn onderzocht, geconserveerd en gerestaureerd. Rondom Lelystad liggen circa 500 scheepswrakken, die samen het grootste scheepskerkhof ter wereld vormen.

Op 1 juni 2005 ondertekenden het ministerie van OCW en de provincie Flevoland een cultuurconvenant waarbij elk 500.000 euro beschikbaar stelde om het publieksbereik van de scheepsarcheologie in Nederland te vergroten. Met behulp van deze gelden is nu een glazen buitenvitrine gerealiseerd. Het innovatieve ontwerp, gemaakt van onder meer koud buigbaar glas, staat op het buitenterrein van de RACM-locatie Lelystad, hét kenniscentrum op het gebied van scheepsarcheologische monumentenzorg. De buitenvitrine maakt onderdeel uit van het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot van de RACM. De bouw van deze vitrine is een volgende stap in de ontwikkeling om scheepsarcheologische werkzaamheden voor een breed publiek zichtbaarder te maken. Uiteindelijk kan deze onderzoekslocatie zich qua uitstraling meten met internationaal bekende centra als de Wasa in Stockholm en de Mary Rose in Portsmouth.

De geëxposeerde beurtvaarder was rond 1620 onderweg van Hasselt naar Amsterdam toen het verging op de Zuiderzee. Het is één van de best bewaarde en interessantste scheepswrakken die zijn opgegraven in Flevoland. Het schip (circa 16x6 meter) was in zo'n goede staat dat besloten werd het in haar geheel te bergen. Scheepsarcheologische specialisten van de RACM zijn jaren bezig geweest met conservering van schip en inventaris: huisraad, gereedschap, kombuisgoed, persoonlijke bezittingen, etc. Aan de hand van deze 'tijdcapsule' kunnen RACM-specialisten meer informatie verzamelen over het leven aan boord van dit snelste en goedkoopste transportmiddel uit de Gouden Eeuw.



Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten