Gemeente Leeuwarden

Leeuwarder Hofdame Leeuwarder Hofdame

Koningin Beatrix ontvangt Hofdame

Bron: Gemeente Leeuwarden (15-04-2008) Woensdag 16 april ontvangen Koningin Beatrix en oud-burgemeester Geert Dales in Den Haag `De Hofdame', de Leeuwarder lekkernij. De Friese voorouders van ons koningshuis en oud-inwoners van de Friese hoofdstad, Us Heit en Marijke Meu, bieden de Hofdame aan.

Us Heit en Marijke Meu zullen om 14.00 uur aan de poort van paleis Noordeinde verschijnen en, indien mogelijk, onze Koningin persoonlijk trakteren op een Hofdame.
Hoe dan ook leveren ze een aantal exemplaren af zodat onze Koningin en andere leden van het Koninklijk Huis van de Leeuwarder lekkernij kunnen smullen.
Us Heit en Marijke Meu zijn Friese Nassau's en vanuit de historie verbonden met onze Koninklijke familie. De studenten van de Hogeschool InHolland, waar onze oud-burgemeester Geert Dales bestuursvoorzitter is, worden vanaf 13.00 uur verrast met de Leeuwarder Lekkernij. Geert Dales, tevens Ambassadeur van Leeuwarden, proeft de Hofdame om 13.00 uur voor.

De Hofdame is een petit-four met een halfronde oranje boog, die te associëren is met de hoepelrok van een Hofdame. Als ingrediënten voor de laagjescake wordt er naast sinaasappel en honing ook citroencrème gebruikt. De naam verwijst naar het Nassauverleden van onze hoofdstad. De Hofdame is het winnende concept van een wedstrijd waarbij studenten Leisure Management van de Stenden Hogeschool culinaire specialiteiten voor Leeuwarden hebben ontwikkeld.

`De Hofdames' zijn te verkrijgen bij banketbakkerijen en de verschillende horeca in Leeuwarden.