Gemeente Arnhem

Voorgenomen halvering van de rijksbudgetten gevaar voor stedelijke ontwikkelingen (02-04-2008)
De G27 is zeer verontrust over mogelijke halvering van de Investeringen Stedelijke Vernieuwingen (ISV-budgetten) na 2009. Bezuinigingen vanuit het Rijk op deze budgetten zullen bijzonder slecht uitpakken voor de vele ontwikkelingen in grote steden. Het zijn overigens niet alleen steden die getroffen worden, ook niet-G27 gemeenten die ISV-gelden krijgen, zullen de dupe worden van bezuinigingen.Er is onverminderd veel behoefte aan de ISV-gelden, ook na 2009. Dit blijkt uit een rapport, opgesteld in opdracht van de G27. De G27 is het samenwerkingsverband van 27 grote steden, betrokken bij het Grotestedenbeleid.

Het rappport Actualisatie Stedelijke Investeringsopgave 2008-2019 geeft aan dat investeringen in steden door gemeente, Rijk, woningcorporaties en marktpartijen zijn berekend op 129,6 miljard voor een periode van tien jaar. De steun van de rijksoverheid blijft daarbij onontbeerlijk.

Ernstig in gevaar
De gemeente Groningen bijvoorbeeld, werkt samen met corporaties aan wijkvernieuwing waarbij financiële dekking komt van ISV-gelden. Het gaat hierbij om woningverbeteringen en investeringen in de openbare ruimte, maar ook om sociale maatregelen. Deze integrale wijkvernieuwing komt ernstig in gevaar bij halvering van de budgetten.

In Leiden bedroeg het budget voor stedelijke vernieuwing (ISV) voor de huidige periode tot 2010 18 miljoen euro in totaal. Een halvering van dit budget vanaf 2010 zal desastreuze gevolgen hebben voor het vervolg van de uitvoering van met name de wijkontwikkelingsplannen Leiden-Noord en Leiden- Zuidwest. De stad Leiden, die een relatief oude woningvoorraad kent, zal door deze bezuiniging extra zwaar getroffen worden.
In Heerlen speelt de problematiek dat huizen onttrokken moeten worden aan de bestaande voorraad en ISV-gelden zijn hierbij onontbeerlijk om de leefbaarheid in de wijken te garanderen.
Een voorbeeld uit Zwolle is de wijk Diezerpoort waarvoor een ontwikkelingsvisie opgesteld wordt waarvan de uitvoering sterk afhankelijk is van toekomstige ISV-budgetten.
En in Enschede moeten programmas in diverse wijken wellicht stopgezet worden met forse negatieve consequenties voor de stad. Ook voor alle andere G27 gemeenten zijn voorbeelden te geven van de grote gevolgen die een halvering van de budgetten zouden hebben.

Regeerakkoord
Het rapport Actualisatie Stedelijke Investeringsopgave 2008 2019, is opgesteld door het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, in opdracht van de G27. Aanleiding voor het rapport is de visie die minister Vogelaar van WWI dit voorjaar zal presenteren over het stedenbeleid na het aflopen van het GSB III in 2009. In het regeerakkoord is opgenomen dat het GSB ook na 2009 wordt voortgezet. Momenteel wordt gediscussieerd over de toekomst van het stedenbeleid van het Rijk. In het kader hiervan zullen zowel door het Rijk, als ook door ondermeer kenniscentra KEI en NICIS, debatten worden georganiseerd.
De G27 vreest voor ingrijpende bezuinigingen op het budget voor het stedenbeleid. Het rapport van het OTB maakt duidelijk dat anno 2008 de behoefte aan deze geldstroom tot en met 2019 onverminderd groot is en eerder is toegenomen dan afgenomen.

Duurzaamheid en milieu
In het rapport is aan alle 27 steden is gevraagd of hun investeringsambities voor vier themas zijn gewijzigd. Dat blijkt gemiddeld gezien inderdaad het geval. De grootste toename is te verwachten op het thema duurzaamheid en milieu, onder invloed van stijgende olieprijzen en het Al Gore effect. Meer investeringen in vooral energiebesparing en waterbeheer geven in bijna alle gemeenten een toename te zien van gemiddeld 25-50%. Investeringen in fysieke voorzieningen die sociale doelen ondersteunen (zoals buurthuizen, brede scholen en zorgcentra) zullen ook over de gehele breedte toenemen met circa 10-25%. Juist op het snijvlak van fysiek en sociaal blijken successen te behalen. In de beide andere themas, herstructurering van stadswijken en van bedrijventerreinen, blijft een toename beperkt tot een deel van de gemeenten, die aangeven dat locaties duurder en procedures ingewikkelder worden.

Het complete rapport ontvangt hierbij als bijlage in pdf-bestand en is ook te vinden op www.otb.tudelft.nl.