Waterschap Roer & Overmaas


Mechelen afgerond

Herinrichting Geul in Mechelen afgerond

De herinrichting van de Geul in Mechelen is gereed. Met het verbreden van de Geuloever over een lengte van 300 meter denkt het waterschap wateroverlast voor de woningen bovenstrooms gelegen van de Hoofdstraat te voorkomen. Ook is de inundatie van de Hoofdstraat nu beperkt. Door de aangebrachte verbreding kan er nu een piekafvoer van 50 m³/s door de Geul in Mechelen passeren zonder dat er overlast ontstaat. Eerder was de Geul bovenstrooms de Hoofdstraat al verbeterd.

Op de oevers zijn boomstronken aangebracht die bedoeld zijnalsschuilgelegenheid voor kleine zoogdieren en als nestgelegenheid voor de IJsvogel en Grote gele Kwikstaart. Verder zijn de leefomstandigheden op het vrij uniforme Geultraject voor de aanwezige vissoorten verbeterd door de aanleg van een paaiplaats en diverse overwinteringlocaties. Direct langs de Geul is een plas-dras zone gecreëerd en zijn diverse bomen geplant. De taluds aan de oostelijke oever zijn gevarieerd aangelegd.

De werken zijn mede mogelijk gemaakt met een subsidie in het kader van de regeling subsidiëring gebiedsgericht beleid en reconstructie concentratiegebieden.