Gemeente Hengelo

Actueel

Werkplan Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan gereed

Hengelo, 15 april 2008

Werkplan Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan gereed

De gemeente Hengelo heeft in samenwerking met de politie, horeca en beveiligers een werkplan opgesteld om de kwaliteit en veiligheid van het uitgaansgebied Hengelo Centrum te verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. De eerste maatregelen zoals het collectief horecaverbod worden op korte termijn ingevoerd.

Op 24 januari 2008 hebben politie, horeca en gemeente een samenwerkingsovereenkomst Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan ondertekend. De Kwaliteitsmeter is een methode die de gezamenlijke inspanningen op het gebied van veiligheid in een uitgaansgebied structureert. Bijvoorbeeld op het gebied van toezicht, de openingstijden, het schenkbeleid en de inzet bij calamiteiten. Voor een succesvolle aanpak van uitgaansgeweld en overlast is een grote diversiteit aan maatregelen nodig. Met de samenwerkingsovereenkomst hebben de betrokken partijen afgesproken om verantwoording te dragen voor het bieden van een kwalitatief goede en veilige uitgaansomgeving in het uitgaansgebied Hengelo Centrum. De overeenkomst is geldig voor een jaar.

Speerpunten

Om de kwaliteit en veiligheid te verbeteren hebben politie, horeca, beveiligers en gemeente een aantal maatregelen afgesproken. Deze maatregelen zijn uitgewerkt in een werkplan en kunnen in vijf speerpunten worden onderverdeeld, namelijk:

* Publiek private samenwerking;

* Aangifte & Communicatie;

* Toezicht en handhaving;

* Beheer & Onderhoud.

* Middelengebruik

Voorbeelden van maatregelen zijn de collectieve huisregels, het collectief horecaverbod, het plaatsen van openbare toiletvoorzieningen en het alcoholmatigingsbeleid. Deze maatregelen worden de komende tijd uitgevoerd.

Doelstellingen

Centrale doelstelling dat het uitgaanscentrum veiliger wordt voor publiek, horecapersoneel, politie en omwonenden. Het streven is dat in 2010 95% van het uitgaanspubliek en horecapersoneel/professionals zich nooit onveilig voelt (dat is nu respectievelijk 71% en 81%). Om dit te bereiken moet eind 2008 65% van de nachthoreca deelnemen aan het collectief horecaverbod en de standaard huisregels toepassen. Ook wordt er een structureel veiligheidsoverleg gestart tussen politie en horeca(portiers). Verder moet door de uitvoering van het werkplan het aantal geweldsdelicten jaarlijks met 15% dalen en dient de overlast te zijn afgenomen (eind 2009 onder de 300 meldingen). Een van de maatregelen voor het terugdringen van overlast is het plaatsen van openbare toiletvoorzieningen.

De kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan wordt in dit traject toegepast om naast de beleidsmatige samenwerking tussen de partijen ook de uitvoerende samenwerking goed te organiseren. De intentieverklaring KVU is voor een jaar ondertekend om in 2008 een stevige impuls te geven aan de veiligheid in het uitgaanscentrum en de samenwerking tussen de partners. Het werkplan heeft een langere looptijd (vier jaar) om de samenwerking goed te kunnen borgen, de uitvoering goed te volgen en te evalueren en indien nodig nieuwe maatregelen op te zetten en uit te voeren.