Gemeente Hengelo

Actueel

Nota armoedebeleid: kinderen centraal

Hengelo, 15 april 2008

Nota armoedebeleid: kinderen centraal

De gemeente Hengelo wil haar armoedebeleid de komende jaren intensiveren en daarmee bevorderen dat er gelijke kansen zijn voor iedereen. Dit is verwoord in de nota Koers op Kansen die het college van B en W vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad. In de nota wordt een aantal acties gepresenteerd die tot goede kansen tot deelname aan de samenleving voor iedereen moeten leiden. De ambitie om de deelname aan activiteiten te bevorderen, is vastgelegd in het collegeprogramma. Het is de Hengelose invulling van het bestuursakkoord tussen rijk en gemeenten. Hierin is een voortvarende gezamenlijke aanpak van armoede afgesproken. Doel is vooral het bevorderen van maatschappelijke participatie, het meedoen aan de samenleving.

Extra aandacht voor kinderen

In het voorgestelde armoedebeleid is er extra aandacht voor kinderen uit arme gezinnen. Het kabinet heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld en wil met de gemeente een convenant afsluiten over de inzet van de middelen en de te behalen resultaten.

Hengelo gaat zich vooral inzetten op het vergroten van de mogelijkheden voor kinderen. Het Jeugdsportfonds Hengelo wordt financieel ondersteund en ouders met kinderen en een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een computer.
De gemeente sluit met staatssecretaris Aboutaleb een convenant waarin staat dat alle kinderen dezelfde kansen en mogelijkheden moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld bij een sportvereniging. Het aantal kinderen dat om financiële redenen niet participeert moet met de helft omlaag.

Inkomensversterking en bestrijding niet-gebruik

De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor de voorzieningen in het kader van het armoedebeleid wordt opgetrokken van 110% naar 120% van de bijstandsnorm.
De introductie van de website www.degeldzoeker.nl moet bijdragen aan het terugdringen van het niet-gebruik.

Samenwerking

Om de ambities waar te maken wordt intensieve samenwerking met anderen gezocht. Als lokale overheid kunnen we het niet alleen. Het voorkomen en bestrijden van armoede is een verantwoordelijkheid voor de samenleving als geheel, aldus wethouder Bert Otten.