Gemeente Hengelo

Actueel

Hengelo Millenniumgemeente

Hengelo, 15 april 2008

Hengelo Millenniumgemeente

Het college van B en W heeft een uitvoeringsplan over de millenniumdoelstellingen goedgekeurd. Dit zijn acht doelstellingen die de Verenigde Naties in 2000 hebben afgesproken om armoede in de wereld tegen te gaan en ziektes te bestrijden. Het gemeentelijke plan is gebaseerd op de uitslagen van de discussie tijdens Trefpunt Hengelo van december 2007.

De gemeenteraad heeft in juli 2007 een motie aangenomen, waarin Hengelo actief uitvoering gaat geven aan het realiseren van de Millenniumdoelstellingen. In december heeft de raad een rapportage goedgekeurd met daarin een overzicht van de activiteiten die al binnen de gemeente worden uitgevoerd om deze doelstellingen te realiseren.

Van Trefpunt Hengelo naar actieplan

Op 4 december 2007 zijn tijdens Trefpunt Hengelo burgers en andere belangstellenden uitvoerig ingegaan op dit onderwerp. Er was een grote opkomst met ruim zestig mensen. De input van de discussie gebruikt de gemeente nu om concrete acties te benoemen die Hengelo de komende jaren gaat uitvoeren. Zo levert Hengelo een concrete bijdrage aan het realiseren van de Millenniumdoelstellingen. Hiervoor is in 2008 ? 35.000 beschikbaar. De raad moet nog beslissen of er structureel geld beschikbaar komt vanaf 2009.

In de Millenniummotie staan drie themas: inkoopbeleid, mondiaal beleid en actieve communicatie. Naar aanleiding van de motie onderneemt de gemeente diverse acties:

* Er komt één millenniumbudget waaruit projecten in Hengelo en elders in de wereld subsidie kunnen krijgen.
* Hengelo wil enkele lokale projecten ondersteunen van Hengeloërs in ontwikkelingslanden. Daarbij gaat het om bestaande of nieuwe activiteiten.

* De gemeente stimuleert deelname aan het Pact MVO Hengelo. Ze stimuleert ook de deelnemers om bij te dragen aan de millenniumdoelstellingen.

* De gemeente is in gesprek met de Stichting Platform Hengelo Mondiaal over een heroriëntatie in het kader van het Millenniumprogramma. Er komt een rondetafelgesprek samen met het platform en het Pact MVO.

* Het gemeentelijke Centrum voor Natuur en Milieu Communicatie gaat zich meer richten op jongeren.

* De Millenniumpagina op de website www.hengelo.nl wordt verder ingevuld.

Voor meer informatie en melding van initiatieven: kijk op de button op www.hengelo.nl