Gemeente Hengelo

Actueel

Proef van één jaar: gratis openbaar vervoer voor 65+ers

Hengelo, 15 april 2008

Proef van één jaar: gratis openbaar vervoer voor 65+ers

Als proef mogen 65+-ers een jaar lang gratis gebruiken maken van het openbaar vervoer op de stadslijnen in Hengelo en op de regionale buslijnen tussen Beckum en Hengelo op werkdagen na 9.00 uur en op zaterdagen, zon- en feestdagen. Deze proef komt voort uit het collegeprogramma waarin staat dat het college wil experimenteren met gratis openbaar vervoer.
Naar aanleiding van het collegeprogramma zijn in overleg met de Regio Twente, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, diverse varianten onderzocht.

Het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor 65+ers verbetert de mobiliteit van deze groep ouderen en het gebruik van de collectieve vervoersvoorzieningen. De sociale functie van het openbaar vervoer wordt hierdoor versterkt. De proef sluit goed aan bij een experiment van de Regio Twente zelf. Bij dit experiment kunnen houders van een Regiotaxipas en een begeleider vanaf 1 januari 2008 op werkdagen na 9.00 uur en op zaterdagen, zon- en feestdagen in heel Twente gratis reizen met bussen van Syntus en Connexxion. Ook in Hengelo is dit experiment proef een succes. Hierbij gaat het dus om mensen van 80 jaar en ouder en WMO-geïndiceerden.

Strippenkaarten voor scholieren

Onderdeel van het Hengelose experiment met gratis openbaar vervoer is het voor 2000 beschikbaar stellen van vervoersbewijzen in de vorm van strippenkaarten voor leerlingen van basisscholen voor educatieve of culturele evenementen binnen Hengelo. Dit op initiatief van de Europaschool en in navolging van een experiment in de gemeente Enschede.

Het totale experiment in Hengelo kost ?55.000: ?50.000 voor het openbaar vervoer zelf en ?5.000 voor het maken en verspreiden van passen. De 65+-ers kunnen op vertoon van deze pas én een geldig legitimatiebewijs gebruik maken van het openbaar vervoer op werkdagen na 9.00 uur en op zaterdagen, zon- en feestdagen op de stadslijnen in Hengelo en op de regionale buslijnen tussen Beckum en Hengelo.

Op basis van een evaluatie zal tijdig worden besloten over een eventuele voortzetting van het experiment.