Gemeente Harenkarspel


Stankoverlast in Waarland

Stankoverlast in Waarland, ventileren is het advies

Sinds maandagavond 14 april wordt in een deel van de Bloemenbuurt in Waarland geklaagd over stank van benzine in de woningen. Dit werd veroorzaakt door een illegale lozing van brandstof in het riool. De brandweer heeft maandagavond na de melding het riool doorgespoeld om eventueel explosiegevaar te voorkomen. De brandweer heeft vervolgens metingen verricht en er bleek geen sprake van explosiegevaar. Er wordt echter nog wel geklaagd over de penetrante geur. Gemeente Harenkarspel adviseert alle omwonenden om hun woningen goed te ventileren. Zij hebben inmiddels hierover een brief ontvangen. Woensdag 16 april bleek uit navraag in de Fresiastraat dat de onaangename geur niet meer wordt waargenomen.
Maandagavond 14 april 08 kreeg de brandweer melding van een benzinelucht uit het riool in de Gladiolenstraat en Fresiastraat in Waarland. De brandweer kwam ter plaatse, constateerde de benzinelucht en heeft het riool doorgespoeld. Er zijn metingen verricht en er bleek geen sprake van explosiegevaar.

Dinsdag 15 april is het riool opnieuw geïnspecteerd door gemeente Harenkarspel. Visueel is geen olie of benzine waargenomen. Ter hoogte van de Gladiolenstraat werd echter nog een benzinelucht waargenomen. Het riool werd dezelfde middag nogmaals doorgespoeld. Direct gevaar is er niet, de geur is echter zo onaangenaam dat men er hoofdpijnklachten van kan krijgen.

De ervaring met eerdere gevallen leert dat de benzinelucht erg hardnekkig kan zijn en door stanksloten heen kan dringen. Goed ventileren van de woning is de enige oplossing. Gemeente Harenkarspel adviseert alle omwonenden om even goed te ventileren door de ramen open te zetten.

Mochten de klachten desondanks toenemen of een andere aard krijgen, dan hoort gemeente Harenkarspel dit graag. Men kan dit melden via de Servicelijn: 0226-396666.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600