China, India en Zuidoost-Azië populairst voor investeringen

Mondiale risico's blootgelegd in rapport van Marsh, Mercer en Kroll

Amsterdam, 16 april 2008
Bestuursleden van multinationals vinden investeren in China, India en Zuidoost-Azië bijna even riskant als investeren in Afrika, zo blijkt uit een onderzoek dat door Marsh, Mercer en Kroll is uitgevoerd voor hun rapport M? Beyond Borders: Opportunities and Risks.

Ondanks de risico's bleek toch dat China, India en Zuidoost-Azië naar voren komen als de aantrekkelijkste bestemmingen wereldwijd voor fusies en overnames (Mergers & Acquisitions, kortweg M?) in de komende 18 maanden, waarbij 57% van de ondervraagden een potentieel belang in de regio als belangrijk of zeer belangrijk omschrijft. Voor Noord-Amerika bedraagt dit cijfer 43%, voor West-Europa 41%, voor Oost-Europa 31%, voor Midden- en Zuid-Amerika 29%, voor het Midden-Oosten 27%, voor Australië, Japan en Korea 25% en voor Afrika 19%.

De kwesties die in de regio China, India en Zuidoost-Azië als het meest riskant worden aangemerkt, zijn onder meer twijfelachtige zakelijke activiteiten, alsmede problemen met het plaatselijke stelsel inzake intellectuele eigendomsrechten en de ontoereikende mogelijkheden voor financieel verhaal op verkopers.

In een onderzoek eerder dit jaar naar hun houding ten opzichte van grensoverschrijdende deals gaven bestuursleden van multinationals uit de gehele wereld China, India en Zuidoost-Azië een gemiddelde risicobeoordeling van 5,3 uit een maximum van 8 voor een reeks bedrijfskritische risico's. De gemiddelde beoordeling voor Afrika was 5,5, voor Midden- en Zuid-Amerika 3,8, voor het Midden-Oosten 3,5, voor Oost-Europa 2,8, voor Noord-Amerika 2,1 en voor West-Europa 1,9. De regio Australië, Japan en Korea kwam uit de bus als de minst riskante plek om te investeren, met een gemiddelde beoordeling van slechts 1,6.

Alhoewel met name in China de risico's op het vlak van intellectueel eigendom algemeen worden erkend, blijkt uit het verslag dat het openstellen van de economie ook op andere vlakken reden tot zorg geeft, met name ten aanzien van het milieu. De Chinese regering heeft een hele reeks maatregelen afgekondigd die bedoeld zijn om de kwaliteit van het milieu te verbeteren. Alhoewel de hoeveelheid milieurechtzaken en de mate van wettelijke handhaving in China nog altijd ver achter liggen op Noord-Amerika en Europa, moeten bedrijven zich bewust zijn van een toegenomen controle van toezichthouders op hun activiteiten en een striktere handhaving van de milieuwetgeving.

In reactie op de bevindingen van het onderzoek stelt Karen Beldy Torborg, hoofd van Marsh's Private Equity and M? Practice wereldwijd: "Al worden de risico's van het investeren in deze regio duidelijk waargenomen, toch lijkt de hoeveelheid M? activiteiten van de afgelopen jaren erop te wijzen dat het verwachte rendement nog veel groter is. Wij zien een fundamentele verschuiving van het mondiale bedrijfslandschap: met bedrijven uit de hele wereld, die het potentieel zien van deze landen en hun investeringen flink vergroten en hun aanwezigheid aldaar versterken. Een goed inzicht in de risico's, zal ook eerder een succesvolle investering opleveren."

"De risico's ten aanzien van menselijk kapitaal zijn bij internationale fusies en overnames vaak uitvergroot. Bij elke fase van de deal zal daarmee rekening moeten worden gehouden," aldus Bob Bundy, mondiaal hoofd van Mercer's adviespraktijk voor M?: "Bedenk eens hoeveel er op het spel staat en hoe moeilijk en complex het kan zijn om twee organisaties uit verschillende geografische regio's en culturen samen te voegen: het kan bedrijven behoorlijk duur komen te staan als wordt vergeten dat zaken doen uiteindelijk een menselijke activiteit is."

In Japan hebben de M? activiteiten een enorme vlucht genomen nadat de regering de regelgeving inzake buitenlandse investeringen verder had versoepeld. Bij zogezegde driehoeksfusies is het nu wettelijk toegestaan dat buitenlandse bedrijven investeren in Japanse bedrijven door middel van aandelenruil met de Japanse dochterondernemingen van die bedrijven. Gekoppeld aan de lage rentetarieven van het land, is zo een gunstige financieringsvoorwaarde tot stand gebracht, die veel buitenlandse investeerders trekt.

In West-Europa had 44% van de ondervraagden sterke dan wel zeer sterke interesse in investeringen in Oost-Europa. Chris Morgan Jones, hoofd van de Private Equity and M? Practice van Kroll in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, licht toe: "Centraal Oost-Europa wordt door velen gezien als een van de vruchtbaarste regio's voor investeringen. Onder zowel binnenlandse ondernemingen als multinationals met investeringsplannen is het vertrouwen in de regio groot. Toch vereist een aantal kwesties, waaronder een betrouwbaar rechtsstelsel en de politieke invloed op de handel, meer aandacht als Oost-Europa echt een risicoprofiel wil krijgen dat vergelijkbaar is met de Westerse buurlanden en overige ontwikkelde landen."

Het rapport put uit een onderzoek door de Economist Intelligence Unit onder 670 senior bestuursleden wereldwijd. Overige belangrijke bevindingen zijn onder meer:

-De verwachtingen voor niet-autonome groei zijn groot: slechts 35% van de ondervraagden zegt dat over de afgelopen 18 maanden minimaal 10% van de opbrengsten kan worden toegeschreven aan fusies en overnames, terwijl 68% juist verwacht dat dit over de komende 18 maanden 10% of meer zal zijn.
-Intermenselijke en culturele kwesties worden in elke geografische regio gezien als aanzienlijke risico's: kwesties op het vlak van de organisatorische cultuur en de integratie van het menselijk kapitaal werden genoemd als de twee belangrijkste problemen waar de ondervraagden bij hun vorige transactie mee te stellen hadden (respectievelijk 50% en 35%).
-Kleinere en middelgrote bedrijven hebben hogere verwachtingen van fusies en overnames dan grote bedrijven: bedrijven met een jaaropbrengst van minder dan USD 500 miljoen hopen de bijdrage van fusies en overnames aan hun opbrengst te verdubbelen, namelijk van 9% naar 18%, terwijl de grootste bedrijven - die met een jaaropbrengst van meer dan USD 10 miljard - een lichte afname verwachten, van 14% naar 13%.
-Staatsinvesteringsfondsen vormen weinig concurrentie voor overige kopers: slechts 4% van de potentiële kopers denkt dat Staatsinvesteringsfondsen, zoals beleggingsfondsen in staatsbezit, de komende 18 maanden waarschijnlijk de hevigste concurrentie zullen bieden, terwijl 29% gelooft dat strategische of commerciële kopers uit het eigen land de meeste concurrentie zullen bieden en 26% gelooft dat private equity firms dat zullen doen.

Over Marsh, Mercer en Kroll
Marsh is 's werelds grootste assurantiemakelaar en risicoadviseur. De firma heeft 26.000 mensen in dienst en biedt haar klanten in meer dan 100 landen advies en mogelijkheden voor transacties.

Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies-, uitbestedings- en beleggingsdiensten. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van voorzieningen en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer is marktleider op het vlak van uitbesteding van voorzieningen. De beleggingsdiensten betreffen onder meer beleggingsadviezen en multi-managerbeleggingsbeheer. Mercer heeft meer dan 17.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen.

Kroll is een wereldwijd vooraanstaand risicoadviesbureau dat een breed scala aan diensten biedt op het vlak onderzoek, informatie, financiën, veiligheid en technologie, waarmee zij haar klanten helpt bij het beperken van risico's, het oplossen van problemen en het aangrijpen van mogelijkheden. Het hoofdkantoor van Kroll is gevestigd te New York met vestigingen in meer dan 65 steden in 33 landen. Kroll beschikt over een multidisciplinaire staf van ruim 4.800 mensen en heeft een mondiale cliëntèle bestaande uit advocatenbureaus, financiële instellingen, bedrijven, instellingen zonder winstoogmerk, overheidsinstellingen en particulieren.

Over MMC
Marsh, Mercer en Kroll zijn onderdelen of volledige dochters van Marsh & McLennan Companies (MMC), een mondiale professionele dienstverlener met meer dan 55.000 werknemers en een jaarlijkse opbrengst van ruim USD 11 miljard. MMC is tevens de moedermaatschappij van Guy Carpenter, de specialist op het vlak van risico's en herverzekeringen, en Oliver Wyman, een managementadviseur. De aandelen van MMC staan genoteerd aan de beurzen van New York, Chicago en Londen (tikkersymbool: MMC).

Voor meer informatie, zie www.mmc.com, www.marsh.com, www.mercer.com,
www.kroll.com
Links: http://global.marsh.com/risk/ma/BeyondBordersReport.php.



Mercer Human Resource Consulting (MHRC)