Gemeente Barneveld


Klimaatcongres als succesvolle aftrap voor het Barneveld Klimaat Initiatief

Het Barneveld Klimaat Initiatief is van start gegaan. Op maandagmiddag en avond 14 april 2008 is tijdens het Klimaatcongres georganiseerd door de Rabobank Barneveld-Voorthuizen, Commotion Communicatie en de gemeente Barneveld de aftrap gegeven voor een langlopend klimaatproject. Het centrale thema tijdens het Klimaatcongres én van het Barneveld Klimaat Initiatief was en is: 'Het klimaat verandert nu jij nog'.

Tijdens het Klimaatcongres Edda Huzid, dat werd georganiseerd voor ondernemend Barneveld, werd de klimaatfilm van Al Gore (An Inconvenient Truth) vertoond. Ook hield weerpresentator Erwin Kroll een presentatie en werden de resultaten van het klimaatonderzoek in Barneveld bekendgemaakt. 's Avonds werd een interactief zaalgesprek gevoerd onder leiding van Jur van Ginkel en werd een drietal klimaatinitiatieven in Barneveld getoond. Wethouder A. de Kruijf heeft tijdens het Klimaatcongres voorgsteld om de Klimaatprijs Barneveld in het leven te roepen. Deze prijs zou jaarlijks moeten worden uitgereikt aan een bedrijf, een instelling of een inwoner, die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van klimaatbeheersing.

Klimaatakkoord
Aan het einde van de bijeenkomst werd door vier partijen een klimaatakkoord ondertekend. De gemeente Barneveld, de Woningstichting Barneveld, de BIK (Barneveldse Industriële Kring) en de Rabobank Barneveld-Voorthuizen ondertekenden een akkoord, waarin onder meer staat, dat in 2020 de CO2-uitstoot in de gemeente Barneveld met 30% moet zijn verminderd.

Het is de bedoeling, dat zoveel mogelijk ondernemers, agrariërs en inwoners zich bij het ondertekende akkoord aansluiten. Dat kan via de internetsite www.barneveldklimaatinitiatief.nl of door een e-mail te sturen naar info@barneveld.nl.

Goed voorbeeld doet goed volgen
In de komende periode wordt een vervolg gegeven aan het Klimaatcongres. Het is de bedoeling, dat regelmatig over klimaatinitiatieven in Barneveld wordt gepubliceerd. Mutatiedatum 16/04/2008