Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 16 april 2008

Nederlandse Vereniging van Banken brengt jaarverslag uit

2007: Voorspoedige economie en zorgelijke banken

NVB jaarverslag 2007 De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) brengt vandaag haar jaarverslag 2007 uit. De NVB blikt hierin terug op een financieel bewogen jaar en geeft beknopt de belangrijkste ontwikkelingen weer binnen haar aandachtsgebieden Betalingsverkeer en Criminaliteitsbeheersing, Toezicht en financiële markten en Consumentenzaken en ondernemersklimaat. Het jaarverslag van de NVB bevat naast de feitelijke verslaglegging van het jaar 2007 een drietal themaboekjes over onderwerpen die zowel in het jaar 2007 van belang waren en dat ook in 2008 zijn. Stef Blok, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Financiën van de Tweede Kamer, ontvangt deze ochtend uit handen van Boele Staal (voorzitter NVB) en Wim Mijs (directeur) het eerste exemplaar van het NVB jaarverslag 2007.

Hieronder staat de inhoud per themaboekje kort samengevat.

Toezicht en financiële markten Terugblik en perspectief

NVB jaarverslag 2007 In 2007 domineren twee belangrijke ontwikkelingen het nieuws over de financiële sector. Dicht bij huis is dat de overnamestrijd en uiteindelijke overname van ABN AMRO. Iets verder van huis blijken zich substantiële risicos in het segment van rommelhypotheken te materialiseren. Gevolg: een zich steeds verder uitbreidende onrust op financiële markten en tussen banken onderling. Centrale banken schieten te hulp om te waarborgen dat de financiële markten goed blijven functioneren.

Het samenvallen van deze twee ontwikkelingen leidt ertoe dat het toezicht op banken en financiële markten een duidelijke plek krijgt op de politieke agenda. Sleutelvragen daarbij zijn hoe het zo ver kon komen, welke lessen geleerd kunnen worden en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Een complicerende factor is hierbij dat de financiële markten inmiddels zó internationaal verweven zijn dat het voor regeringen en politici niet eenvoudig is consensus te vinden over de beste oplossingen.

Klaas Knot, Hans Visser, Dirk Schoenmaker en Simon Lelieveldt gaan in dit boekje vanuit hun professionele en wetenschappelijke kennis in gesprek over hun visie op de samenhang tussen marktontwikkelingen en de inrichting van het toezicht. De basis hiervan werd gevormd door een weergave van de marktontwikkeling en het toezicht in Nederland.

Consumentenbescherming Laveren tussen paternalisme en eigen verantwoordelijkheid

NVB jaarverslag 2007 De Nederlandse consument staat er tegenwoordig niet alleen voor. Hij (of zij) vindt vaak een trouwe bondgenoot in de media, belangenorganisaties en, niet in de laatste plaats, de wetgever. Of het nu gaat om voedsel, speelgoed, wasautomaten of autos, er bestaan in de meeste gevallen regels die de consument op de een of andere wijze beogen te beschermen. Ook in de financiële dienstverlening neemt de wettelijke bescherming van consumenten steeds verder toe. Banken hebben daar rechtstreeks mee te maken.

Zowel in de bancaire sector als in andere sectoren zijn er vaak goede redenen voor consumentenbescherming. Niemand zit immers te wachten op onveilig voedsel, krakkemikkige autos of gevaarlijk speelgoed. Of op kredieten die de vergelijking met een molensteen goed kunnen doorstaan. Tegelijkertijd moeten we ons afvragen tot waar het niveau van consumentenbescherming moet reiken. Waar verkeert consumentenbescherming in (overheids)paternalisme? En ook: hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van de consument?

Dit themaboekje gaat in op bovenstaande vragen. U leest over de visie van de NVB op consumentenbescherming bij consumptief krediet en hoe banken invulling geven aan consumentenbescherming bij hypotheekverstrekking. Daarnaast geven een aantal personen vanuit hun eigen betrokkenheid hun kijk op dit onderwerp, aan de hand van een aantal voorgelegde stellingen. U treft bijdragen aan van een Europarlementariër, een professionele consumentenbeschermer, Kamerleden en een wetenschapster.

SEPA Gemakkelijker betalen in Europa

NVB jaarverslag 2007 Vanaf 2008 wordt betalen in Europa eenvoudiger. In de Single Euro Payments Area (SEPA) betalen Europeanen met één rekening en één set betaalmiddelen net zo makkelijk in euros in het eigen land als in en naar andere Europese landen. Nationale betaalmiddelen maken plaats voor Europese overschrijvingen, incassos en betaalpassen. In SEPA verdwijnen de verschillen tussen binnen- en buitenlands betalingsverkeer. Om Europees betalingsverkeer te verwerken hebben banken in Europa afspraken en standaarden gemaakt. Op basis daarvan komen er Europese betaalmiddelen die geleidelijk de Nederlandse betaalmiddelen vervangen. Uiteindelijk ontstaat één grote Europese betaalmarkt, met veel concurrentie en lagere kosten.

De Nederlandse banken staan achter SEPA. Zij baseren het betalingsverkeer steeds meer op Europese in plaats van nationale standaarden. Dit geldt ook voor de banken in de andere Europese landen. Het is efficiënter het betalingsverkeer Europees te organiseren dan nationaal. De Nederlandse banken vinden het belangrijk dat de overgang van nationaal naar Europees betalingsverkeer geleidelijk en in goed overleg plaatsvindt, zowel met individuele klanten als op maatschappelijk niveau.

Deze brochure bevat informatie over wat Europees betalingsverkeer inhoudt en hoe en wanneer Nederland overgaat naar SEPA.


---