Gemeente Enschede

Enschede sluit gezamenlijk convenant af

Concrete afspraken om voortijdig schoolverlaters terug te dringen

Op 15 april sluit Enschede namens de regio Twente als contactgemeente het convenant Aanval op de Schooluitval af. Inzet van het ministerie, het onderwijs en gemeenten is om het aantal voortijdig schoolverlaters nog verder terug te dringen. Streven van het kabinet is om het aantal met de helft terug te brengen tot 35.000 in 2012 t.o.v. 2002 toen het aantal 71.000 bedroeg.Om dit te realiseren verhoogt het ministerie haar inzet om het ingezette beleid nog krachtiger uit te voeren. Daarom wil het ministerie van OCW convenanten sluiten met alle 39 RMC-regio's (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt) en het onderwijs.

In Twente bedraagt het aantal nieuwe vsv-ers in 2005/2006 1770. Dit is 3,5 procent van het aantal jongeren dat op school staat ingeschreven. Scholen geven aan met hoeveel jongeren ze het aantal vsv-ers denken te kunnen verminderen. Hiervoor ontvangt ze per jongere een bedrag van EUR 2.000,--.
Daarnaast geven de scholen aan hoe zij die prestatie willen gaan realiseren Voorbeelden van maatregelen zijn meer persoonlijke begeleiding, een verbetering van het verzuimbeleid en een beterte aansluiting van het VMBO op het MBO

In 2006 was de regio Twente een van de RMC-regio's waarmee het ministerie een convenant had gesloten om het aantal voortijdig schoolverlater (vsv-ers) verder terug te dringen. Doel was het aantal vsv-ers met 10% te verlagen. Uiteindelijk hebben gemeenten, scholen in samenwerking met tal van partijen zoals CWI, kenniscentra en werkgevers dit aantal verlaagd met 300 jongeren. Enschede is in deze als contactgemeente de coördinator in een regionaal samenwerkingsverband met de gemeenten Almelo, Hengelo en Oldenzaal. De maatregelen en resultaten worden gezamenlijk gevolgd en goede voorbeelden worden met elkaar gedeeld.

16 april 2008